ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Το ελαιόλαδο Μάκρης μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ

Το ελαιόλαδο Μάκρης μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ

Το ελαιόλαδο Μάκρης εντάχθηκε στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκτελεστικός κανονισμός, με τον οποίο καταχωρείται στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ κι έτσι μια προσπάθεια ετών στέφθηκε με επιτυχία.

Μεταξύ των άλλων ενεργειών που έγιναν ήταν και η έρευνα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βρεθούν οι ιστορικές εκείνες μαρτυρίες που να πιστοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ελαιώνας «είναι ιστορικός και τα δέντρα του χρονολογούνται μέχρι και 3.000 χρόνια πίσω». Σύμφωνα με όσα έγραψε σε οδοιπορικό του ο γραμματέας του σουλτάνου, εν έτει 1.600 μ.Χ., είχε συναντήσει «τρανά ελαιόδεντρα» στη Μάκρη.

Ο ιστορικός ελαιώνας Μάκρης αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα ηλικίας 2.000 – 3.000 χρόνων και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από ένα έως και τρία εκατομμύρια κιλά, ανάλογα με τη χρονιά. Οι παραγωγοί ξεπερνούν τους 2.000, αν και στο Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Μάκρης είναι εγγραμμένοι περί τους 350.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις ενέργειες για την εισαγωγή του ελαιόλαδου Μάκρης στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.