ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νωθρή η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία: Αλληλεγγύη αλλά… θα δούμε τέλη Σεπτέμβρη

Νωθρή η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία: Αλληλεγγύη αλλά… θα δούμε τέλη Σεπτέμβρη

Αντίθετα με την στάση της απέναντι στη Λευκορωσία, οι «σύμμαχοι» μας εμφανίζονται νωθροί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύει σε καθημερινή βάση απειλές κατά της Ελλάδας, την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει το έργο του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το «Γιαβούζ» τρυπάει την κυπριακή ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να πάρει μια σαφή θέση, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συγκάλεσε σήμερα έκτακτη Σύνοδο για την κατάσταση στη Λευκορωσία, εκεί που η ΕΕ συζήτησε το θέμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Την ίδια ώρα… για τα ελληνοτουρκικά και την ανατολική Μεσόγειο θα ασχοληθεί στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ πλην από μερικές δηλώσεις αλληλεγγύης δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη απάντηση στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα στους ομολόγους του την αδιαμφισβήτητη και συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αναφέρθηκε εκτενώς στα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX και ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Παράπονα και κριτική για τη στάση της ΕΕ εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Το σημερινο Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αφορμή την καταστολή διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μετά την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση νίκη του προέδρου Λουκασένκο, στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Η Σύνοδος του Συμβουλίου μετέθεσε για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου την έκτακτη Σύνοδο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις όποιες κυρώσεις στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε και εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Παρόμοια αλληλεγγύη και στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, παραπέμποντας το θέμα αυτό για την Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει χρόνο να εξαπολύει νέες επιθέσεις. Αυτή την φορά προς την κεμαλική αντιπολίτευση που «έχασε μέσα από τα χέρια της νησιά του Αιγαίου έναν αιώνα νωρίτερα». Κατηγόρησε, μάλιστα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ότι η σύγχρονη Τουρκία πληρώνει τα λάθη των επιλογών του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Έστειλε και έμμεσο μήνυμα και στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανή να την αποκλείσει από τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου. «Καμία αποικιοκρατική δύναμη, καμία απειλή δεν είναι ικανή να στερήσει από τη χώρα μας τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή», είπε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει 100% δίκιο στο ζήτημα αυτό και δεν θα επιτρέψει σε «πειρατές» να την εμποδίσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.