Ζ.Μπορέλ: «Δεν θα μετατραπεί η Λευκορωσία σε μια νέα Ουκρανία»

Ζ.Μπορέλ: «Δεν θα μετατραπεί η Λευκορωσία σε μια νέα Ουκρανία»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, η οποία συγκλινίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπή, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του βενεζουελανού ομολόγου του, του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.