Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία & η παράγραφος 6 της διακήρυξης των ΜΕD7

Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία & η παράγραφος 6 της διακήρυξης των ΜΕD7

Πλέον όλοι αναμένουν το επίσημο κλείσιμο της στρατιωτικής συνδρομής (η οποία θα περιλαμβάνεται στην συμφωνία που θα υπογραφεί) της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάφλεξης με την Τουρκία στην Αν.Μεσόγειο, σε μια επανάληψη της αντίστοιχης συμφωνίας στην οποία είχε προβεί ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν προς τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η στρατιωτική συνδρομή στην παρούσα φάση είναι ακόμα σημαντικότερη και από τους εξοπλισμούς για ένα πολύ απλό λόγο: Οι εξοπλισμοί από την Γαλλία όσο σύντομα κι αν γίνουν απαιτούν κάποιο χρόνο, ενώ μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και την επόμενη ώρα…

Αν υπογραφεί το Παρίσι είναι αποφασισμένο να την τηρήσει; Θα πρέπει να προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες κατά της Τουρκίας όπως έκανε κάποτε στο… Ναυαρίνο. Είναι όντως αποφασισμένοι οι Γάλλοι για κάτι τέτοιο;

Η γαλλική Ελίτ θεωρεί πως είναι η ώρα η Γαλλία να λάμψει ξανά και να αποκτήσει το status υπερδύναμης. Βλέπουν στην Γαλλία πως η αμερικανική ηγεμονία κλυδωνίζεται και πως υπάρχει χώρος και για άλλες δυνάμεις. Άλλωστε η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Κίνα (σε ικανοποιητικό βαθμό και η Σουηδία με τη διαφορά όμως ότι δεν είναι αυτόνομη υπερδύναμη) που μπορεί να κατασκευάσει εξολοκλήρου τα δικά της οπλικά συστήματα για κάθε κλάδο των ενόπλων δυνάμεών της.

Την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας καταρχήν σε λεκτικό επίπεδο, λαμβάνει η Αθήνα, μια υποστήριξη η οποία αποτυπώθηκε και γραπτώς στην διακήρυξη της χθεσινής Ευρωμεσογειακής Συνόδου MED7.

Από την Κορσική, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μακρόν επανέλαβε την υποστήριξη Ελλάδας και Κύπρου, διακηρύττοντας την «μεσογειακή ειρήνη» και περιγράφοντας τα όρια της ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Τουρκία, προειδοποιώντας την ανοιχτά για λίστα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Θα ήθελα να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μακρόν από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας και δίνοντας -συμβολικά- πρώτα από όλους τους ηγέτες τον λόγο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Γάλλος Προέδρος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας στόχος είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».

Ο Μ.Μακρόν παρέπεμψε ανοιχτά και στο περιεχόμενο της παραγράφου 6 της κοινής διακήρυξης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία η Τουρκία καλείται να εναρμονιστεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 της χθεσινής διακήρυξης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενόψει των επανειλημμένων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς και των αντιπαραγωγικών ενεργειών της Τουρκίας. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Στην ίδια κατεύθυνση, οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών καταλήγουν πως «ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», αφήνοντας και εγγράφως ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά κυβερνητικές πηγές και ειδικότερα σχετικά με τα μαχητικά Rafale και την υπενοικίαση των φρεγατών FREMM, αναφέρουν ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αλλά θα σημειώσουμε ότι σε τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία λένε οι πληροφορίες. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης» κάτι που τελικά έγινε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.