ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Σχοινάς: «Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης»

Μ.Σχοινάς: «Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης»

Στην τουρκική προκλητικότητα και την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Ανατέλλει ένας νέος κόσμος», ανέφερε αρχικά με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και εν συνεχεία στάθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και: «Έως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει εάν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη Δύση και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει την πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν.

Σας διαβεβαιώνω ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ’ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα (14/09). Οι Τούρκοι γείτονές μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα».

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι αυτά τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, να παγιωθούν και προειδοποίησε: «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη μεταναστευτική πολιτική, είπε: «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική. Η καθολική, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στήριξη των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η νέα προοπτική είναι τώρα εφικτή. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, τα κράτη της πρώτης υποδοχής, δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζει τη μεταναστευτική πολιτική της σε εξωτερική ανάθεση. Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αισιοδοξώ, όμως, ότι αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις θα μας ακολουθήσουν. Αυτές άλλωστε έχουν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του τελικού πακέτου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μίλησε και για την ολική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, από πυρκαγιά που έβαλαν οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες: «Έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος που θα μας θυμίζει πάντα τι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εμείς, ως Επιτροπή, δεν επενδύσαμε ποτέ στον πόνο και την αγωνία των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Δεν παίξαμε με τις ελπίδες των ντόπιων συμπολιτών μας, αλλά ούτε και θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τους διακινητές και εμπόρους ψυχών. Τώρα είναι η ώρα της ψυχραιμίας και της ευθύνης για όλους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.