Κομισιόν: Ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης το «Φόρουμ Σένγκεν» με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ (βίντεο)

Κομισιόν: Ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης το «Φόρουμ Σένγκεν» με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ (βίντεο)

Σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται το πρώτο «Φόρουμ Σένγκεν» που αποτελεί μια ευκαιρία για την αξιολόγηση ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις αρχές του 2021 αλλά πραγματοποιείται νωρίτερα κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νίκαια και τη Βιέννη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με μήνυμα της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν με την ευκαιρία της 35ης επετείου της υπογραφής της Συμφωνίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε εισαγωγικές παρατηρήσεις, ακολουθούμενος από ομιλία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Το Παρίσι, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ζητεί μια ριζική «αναθεώρηση» της ζώνης Σένγκεν, προβάλει ένα επιπλέον επιχείρημα: Ο ισλαμιστής που σκότωσε τρία άτομα σε εκκλησία της Νίκαιας την 29η Οκτωβρίου, κατάφερε να εισέλθει παρανόμως σε ιταλικό έδαφος και από εκεί να ταξιδέψει στη Γαλλία χωρίς να τον ελέγξει κανείς.

Η ελεύθερη κυκλοφορία εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν θεωρείται, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Ωστόσο η παράνομη μετανάστευση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή στην Νίκαια και προσφάτως η πανδημία της Covid-19 έχουν δείξει ότι οι πλημμελείς έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των κρατών – μελών της ΕΕ, απειλούν με κατάρρευση έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της ΕΕ.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ζώνη Σένγκεν είναι το γεγονός ότι οκτώ κράτη, εκ των οποίων τα επτά είναι μέλη της ΕΕ, έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά τους, είτε λόγω της υγειονομικής κρίσης (Ουγγαρία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία), είτε για λόγους ασφαλείας (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία).

Η πλήρης αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών (σ.σ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι διασχίζουν σε καθημερινή βάση τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα) και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Κομισιόν και των κρατών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των κρατών – μελών και περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τα κράτη – μέλη να συνεργάζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (S.I.S.) και στο Σύστημα Πληροφοριών της Europol (E.I.S). Παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ εξετάζει νέες δυνατότητες για την Europol, όπως την ικανότητα επεξεργασίας περισσότερων δεδομένων, την απλοποιημένη συνεργασία με κράτη εκτός ΕΕ, τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης και την αγορά drones από την ευρωπαϊκή Airbus αλλά και ισραηλινές εταιρείες (Elbit Systems, I.A.I) που θα χρησιμοποιεί ο Frontex.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τις προτάσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου της ΕΕ, συγκεκριμένα κράτη – μέλη αποφασίζουν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας μιας γαλλο-ιταλικής ταξιαρχίας υπό ενιαία εντολή, η οποία θα περιπολεί στα σύνορα των δύο χωρών, αποτελεί ένα πρωτοφανές βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.