ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο ως απάντηση για Ναβάλνι

Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο ως απάντηση για Ναβάλνι

Μετά την πρόσφατη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 44 αποχές, το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν ενεργή θέση στις προσεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη σύλληψη του Alexei Navalny και πολλών υποστηρικτών του. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθούν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στα άτομα και τις νομικές οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση σύλληψης και φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Προτρέπουν ακόμη το Συμβούλιο να θεσπίσει κυρώσεις εναντίον Ρώσων ολιγαρχών που συνδέονται με το καθεστώς και εναντίον μελών του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν, καθώς και εναντίον προπαγανδιστών των μέσων ενημέρωσης που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απολαύουν της ελευθερίας μετακίνησης προς τα κράτη μέλη. Προτείνουν επίσης τη λήψη πρόσθετων στοχευμένων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“ΣΤΟΠ” στον NordStream 2, άπαξ και διά παντός

Μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να επανεξεταστεί με κριτικό πνεύμα η συνεργασία της με την ΕΕ σε διάφορους τομείς εξωτερικής πολιτικής και σε έργα όπως ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίο καλούν την ΕΕ να σταματήσει αμέσως την κατασκευή του. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί φιλόξενο τόπο για ρωσικά κεφάλαια ασαφούς προέλευσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την παρούσα δυναμική για να ενισχύσει τη διατλαντική ενότητα για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών έναντι απολυταρχικών καθεστώτων.

Τέλος, το ψήφισμα απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι και όλων των άλλων προσώπων που κρατούνται σε σχέση με την επιστροφή του στη Ρωσία, είτε πρόκειται για δημοσιογράφους, συνεργάτες του ή πολίτες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell συζήτησαν επίσης την υπόθεση του Alexei Navalny την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.