“Μαύρες” προβλέψεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την ανεργία

“Μαύρες” προβλέψεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την ανεργία

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την απασχόληση και το ΑΕΠ της Κύπρου, που «βλέπουν» αύξηση και συρρίκνωση αντίστοιχα.

Σχετικά με την απασχόληση, η ανάλυση εκτιμά ότι με βάση το εργατικό δυναμικό, όπως καταγράφεται στο 4ο τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο ύψος – ρεκόρ του 24,6%.

Υποστηρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί στα 336.153 άτομα, αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 52.893 άτομα και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 109.591 άτομα.

Επεξηγηματικά το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που ετοίμασε την ανάλυση, σημειώνει ότι επειδή αναμένεται σημαντικό ποσοστό ανέργων, που αφορά κοινoτικό εργατικό δυναμικό το οποίο προέρχεται από τρίτες χώρες, να επαναπατριστεί, υπολογίζεται παράλληλη συρρίκνωση του συνολικού αριθμού ατόμων του ενεργού πληθυσμού κατά περίπου 5%. Στη βάση του σεναρίου αυτού το ενεργό εργατικό δυναμικό αναμένεται να συρρικνωθεί στις 423.455 άτομα, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την προτίμηση των εργοδοτών στον τερματισμό της απασχόλησης εγχώριου ή μη εργατικού δυναμικού και την παροχή ανεργιακών ωφελημάτων που πιθανόν να συγκρατήσουν ή όχι τον επαναπατρισμό του εν λόγω μη εγχώριου εργατικού δυναμικού. Η οικονομική ανάλυση επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με την απασχόληση προκύπτουν μετά από ανάλυση των επί μέρους στατιστικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εκτενής αναφορά στα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση το 4ο τρίμηνο του 2012 όπου το σύνολο του εργατικού δυναμικού ανερχόταν στα 445.744 άτομα σε σύγκριση με 433.907 άτομα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό κατά τις ίδιες περιόδους ανερχόταν σε 389.046 και σε 385.965 άτομα, αντίστοιχα.

Το πιθανό σενάριο, το καλύτερο και το ακραίο λαμβάνει υπόψη του το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με τον υπολογισμό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως βάση το ΑΕΠ του 2012 υπολογιζόμενο εξαιρουμένων των εισαγωγικών δασμών και του ΦΠΑ, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό ΑΕΠ για το 2013 θα παρουσιάσει συρρίκνωση της τάξης του 14,4%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ του 2013 θα υποχωρήσει στα 11,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 13,3 δισ. ευρώ το 2012.

Στο καλύτερο σενάριο, η συρρίκνωση αναμένεται να είναι της τάξης του 7,8%, η οποία μεταφράζεται σε υποχώρηση στα 12,3 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005).

Τέλος, στο ακραίο σενάριο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές αφού υπολογίζεται συρρίκνωση στα 10,4 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005) ή κατά ποσοστό 22,0%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.