Ευρώπη και κορωνοϊός: Ο κόσμος δυσκολεύεται πλέον να εμπιστευθεί τις κυβερνήσεις

Ευρώπη και κορωνοϊός: Ο κόσμος δυσκολεύεται πλέον να εμπιστευθεί  τις κυβερνήσεις

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» και χωρίς να αγγίζει μόνο το σύστημα υγείας.

Θέσεις εργασίας, νοσοκομεία, κοινωνική ζωή, όλα έπεσαν στη μάχη της ίασης από τον κορωνοϊό. Το κύμα της υγειονομικής κρίσης έφερε και πολλές θεωρίες συνωμοσίας στο προσκήνιο, την ίδια ώρα.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως φάνηκε σε έρευνα του γαλλικού κέντρου Cevipof, όλο και περισσότεροι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίστηκαν πιο ανοιχτοί στην αποδοχή της θεωριών πέρα της επικρατούσας εκδοχής, ειδικά όσον αφορά στα εμβόλια.

Η έρευνα, που αποδεικνύει τη μεγέθυνση του πλαισίου απαισιοδοξίας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.000 ανθρώπων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Αποδείχθηκε ότι πάνω από το 36% των Γάλλων, το 32% των Ιταλών και των Γερμανών και το 31% των Βρετανών πιστεύουν ότι τα υπουργεία Υγείας συνεργάζονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενισχύσουν τις τελευταίες.

Την ίδια στιγμή, το 42% των Γάλλων, το 40% των Βρετανών και το 39% των Γερμανών θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις «πάτησαν» πάνω στην κρίση για να εκμεταλλευτούν τους πολίτες.

Οι εμπειρίες των τεσσάρων χωρών από την πανδημία δεν είναι οι ίδιες: η Ιταλία χτυπήθηκε πολύ στο πρώτο κύμα, η Γερμανία και η Βρετανία στο δεύτερο, η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει το τρίτο lockdown.

Κουρασμένοι ως προς την κατάσταση με τα παρατεταμένα μέτρα δήλωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι και Ιταλοί, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 40% και στις δύο περιπτώσεις.

Για ζοφερή κατάσταση μίλησαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι, κατά 34%, και κατά 14% οι Γερμανοί, ποσοστό που διπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο κύμα κορωνοϊού.

Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, από 74%, τον Απρίλιο, το ποσοστό των Γερμανών, που δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή μερικώς με τις κινήσεις της καγκελαρίας, μείωθηκε στο 56%.

Στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 69% στο 48% και στη Γαλλία από το 39% στο 37%.

Στο θέμα της αποδοχής των πολιτικών εν μέσω κορωνοϊού, το 39% των Γάλλων εξέφρασε δυσπιστία, σε σχέση με το 30% των Βρετανών, το 27% των Ιταλών και το 24% των Γερμανών.

Στις τέσσερις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, τόσο η δυσπιστία όσο και η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση είναι ορατές.

Στο 90% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων εκφράζουν φόβο για την μετα κορωνοϊού εποχή στην Ιταλία, στο 84% στη Γαλλία, στο 80% στη Βρετανία και στο 72% στη Γερμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα αποδοχής των εμβολίων.

Το 49% των Γάλλων, συγκεκριμένα, δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, σε σχέση με το 80% των Βρετανών, το 76% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο 56%, ο φόβος εκδήλωσης παρενέργειας επισκίαζε τη διάθεση για εμβολιασμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.