Οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τους ίδιους τους Γερμανούς

Οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τους ίδιους τους Γερμανούς

Σιγά σιγά αποκαλύπτονται τα κρυμμένα προβλήματα του γερμανικού συστήματος, αλλά και οι υπερατλαντικές επιφυλάξεις για τη δυνατότητά του να υλοποιήσει μια εξομάλυνση των οικονομιών της ευρωζώνης χωρίς απώλειες.

Τόσο η σκληρή αρθρογραφία σε φορείς που εκφράζουν τις αγορές, όπως το Bloomberg, για την υγεία των περιφερειακών γερμανικών τραπεζών όσο και της ίδιας της Deutsche Bank, αλλά και το αρνητικό outlook της Μοody’s παρά τη διατήρηση του τριπλού Α παραπέμπουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία αρχίζει να εκδηλώνεται στην εμμονή του διδύμου Μέρκελ – Σόιμπλε στη συνταγή της λιτότητας.

Και ένας μικρός οίκος, ο Egan Jones, ήρθε για να υποβαθμίσει το φόβητρο της περιφερειακής Ευρώπης στη λογική ότι τελικά δεν θα αποφύγει να ανεβάσει το χρέος στο 100% του ΑΕΠ, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει το σύνολο της Ένωσης. Επί της ουσίας, όμως, η Γερμανία το υποστηρίζει αυτό -ή μέσα από το άγχος των αριθμών το πιέζει- προς τη λάθος κατεύθυνση, οδηγώντας σε αποτυχημένα αποτελέσματα που τελικά θα στραφούν μπούμερανγκ σε βάρος της.

Ο Ρουμπινί προειδοποίησε: η Γερμανία πρέπει να επενδύσει για να βοηθήσει στην ανάκαμψη που είναι ο ασφαλής δρόμος. Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στους Γερμανούς, που είδαν τις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών τους να καταρρέουν σε επίπεδα προ 20ετίας με διψήφια νούμερα πτώσης. Στη συνέχεια ακολούθησε η πτώση του χρηματιστηρίου τους, καθώς μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αποχωρούν ή κερδοσκοπούν πτωτικά σε βάρος των γερμανικών μετοχών.

Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται με τα υπερατλαντικά swaps, καθώς και με τα CDS στα γερμανικά ομόλογα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ετσι όμως εξηγείται και η αγωνία του Σόιμπλε για λύση με «κούρεμα» στις ευρωπαϊκές καταθέσεις. Κατά κύριο λόγο, όμως, εξηγείται και η άρνηση για την τραπεζική ένωση με την οποία διαφώνησε τόσο ανοιχτά στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

Όλα αυτά αποκαλύπτουν ποιο είναι το περιβάλλον και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί μας πιέζουν και ποιοι είναι οι ευρύτεροι κίνδυνοι όχι για μια εθνική, αλλά για μια πανευρωπαϊκή περιπέτεια. Και επειδή δυστυχώς μετά τη χρεοκοπία μας χάσαμε την επαφή με τις πραγματικές αγορές και υποκείμεθα στους νόμους πολιτικών και διοικητικών υπαλλήλων όπως η Λαγκάρντ, ας προσέξουμε τι λέει η Goldman για τη χρηματοδότηση των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης.

Όσες μειώσεις και να κάνει τώρα η ΕΚΤ, η δομική αδυναμία των περιφερειακών τραπεζών δεν θα τους επιτρέψει να ρίξουν τα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως στην Ελλάδα, όπου με κόστος χρήματος από 8% μέχρι 14% είναι πολύ δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί η οικονομία. Εξάλλου, ακόμα και στις χώρες του πυρήνα, παρά τις συνθήκες εξομάλυνσης στο τραπεζικό σύστημα, η ανάκαμψη αργεί χαρακτηριστικά και μοναδικό θετικό στοιχείο είναι ο περιορισμός του κόστους χρηματοδότησης για τα κρατικά ομόλογα.

Είναι σαφές ότι όσο καθυστερεί ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο ανάκαμψης για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας το οποίο, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, θα απαιτήσει επενδυτικά πακέτα και ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσο το ρίσκο θα μεγαλώνει για το σύνολο της Ενωσης.

Τουλάχιστον η Λαγκάρντ κάτι δείχνει να κατάλαβε: προσπάθησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας από τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον μιλώντας για «απελπιστική αισιοδοξία». Την ίδια ώρα ο Nτέιβιντ Λίπτον, γενικός διευθυντής του Ταμείου, επιχείρησε να πείσει τους Αμερικανούς σχολιαστές του CNBC ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να φοβούνται για τις καταθέσεις τους και ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση. Ας ελπίσουμε ότι ξέρουν τι κάνουν.

[Του Παν. Μπουσμπουρέλη από protothema.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.