ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

“Καταστροφή η επιστροφή στα παλιά νομίσματα”

“Καταστροφή η επιστροφή στα παλιά νομίσματα”

Η ιδέα του νέου κόμματος της Γερμανίας για παράλληλα νομίσματα στον Νότο εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, και αν εφαρμοζόταν θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού Der Spiegel.

«Ενα νέο γερμανικό κόμμα διαμαρτυρίας προτείνει τη σταδιακή επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων στις χώρες με υψηλό χρέος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος επιμένει ότι η ιδέα θα λύσει τα προβλήματα όλων. Αλλά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει», γράφει το Spiegel.

Το κόμμα λέγεται «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία», και συγκεντρώνει ήδη στις δημοσκοπήσεις ένα 5% που θα του επιτρέψει, αν το λάβει στις κάλπες, να εκπροσωπηθεί στη νέα ομοσπονδιακή βουλή.

Ο εκπρόσωπός του Μπερντ Λούκε, καθηγητής Οικονομικών στο Αμβούργο, πιστεύει ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να λυθεί αν οι χώρες της νότιας Ευρώπης επαναφέρουν το παλιό τους νόμισμα (δραχμή, πεσέτα, λιρέτα κτλ.), παράλληλα με το ευρώ. Στη συνέχεια, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών θα συνδέσουν το νόμισμα αυτό με το ευρώ με μια σταθερή ισοτιμία. Αυτό θα τους επιτρέψει να υποτιμήσουν μετά το νόμισμά τους, κάτι που θα μειώσει το κόστος των προϊόντων τους στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς να χάσουν την αξία τους τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα σε ένα βράδυ.

Ο Λούκε πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί το σενάριο φρίκης που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνδέουν με μια ξαφνική κατάρρευση της Ευρωζώνης: χρεοκοπίες τραπεζών, καταρρεύσεις μεγάλων ομίλων και μαζικές απολύσεις. Αν εισαχθούν όμως παράλληλα νομίσματα, ισχυρίζεται ο καθηγητής, οι κίνδυνοι θα μειωθούν. Η αποχώρηση από το ευρώ θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, με «οργανωμένο και προσεκτικό τρόπο». Και μερικά χρόνια αργότερα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη νομισματική ένωση.

Η ιδέα αυτή μπορεί να παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: δεν λειτουργεί. Πρώτα απ’ όλα, γράφει το Spiegel, το σχέδιο είναι πολύπλοκο. Για να εξασφαλιστεί η συνύπαρξη των νομισμάτων, ο Λούκε προτείνει να χρησιμοποιούνται ευρώ μόνο για πληρωμές με μετρητά. Οι μισές από τις τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται όμως με το νέο νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας έλληνας έμπορος που χρεώνει 100 ευρώ για τις υπηρεσίες του θα πληρώνεται κατά το ήμισυ σε δραχμές και κατά το ήμισυ σε ευρώ. Ολες οι εγχώριες οικονομικές συμφωνίες θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Από τη μετατροπή θα εξαιρούνται μόνο οι υπάρχοντες τραπεζικοί λογαριασμοί και οι διασυνοριακές σχέσεις δανειοδότησης.

Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να υποτιμούν σταδιακά τις νέες δραχμές, τις πεσέτες και τις λιρέτες. Αυτό θα καταστήσει τα προϊόντα τους φτηνότερα και θα τονώσει τις εξαγωγές. Αλλά οι πολίτες της νότιας Ευρώπης γνωρίζουν ότι μια σταδιακή υποτίμηση δεν αρκεί για να καταστήσει ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους. Η πραγματική αξία της δραχμής λ.χ. είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη του ευρώ.

«Θα συμβεί, λοιπόν, ό,τι συμβαίνει πάντα όταν σε μια οικονομία κυκλοφορούν δύο νομίσματα με διαφορετική αξία: οι πολίτες θα προσπαθήσουν να ανταλλάξουν το ταχύτερο δυνατό το εγχώριο νόμισμα με σκληρά ευρώ ή θα μεταφέρουν απλώς τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό. Αντί να τονώσει την οικονομία, το νέο νομισματικό καθεστώς θα ενισχύσει την παραοικονομία. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», καταλήγει το Spiegel.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.