ΕΜΑ προσπαθεί να «αδειάσει» τον αξιωματούχο της για AstraZeneca: «Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σχετικά με τις θρομβώσεις»

ΕΜΑ προσπαθεί να «αδειάσει» τον αξιωματούχο της για AstraZeneca: «Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σχετικά με τις θρομβώσεις»

Την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα, παρά τη συνέντευξη του ανώτερου αξιωματούχου ότι υπάρχει σαφής σχέση.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΜΑ και «αναμένει την εκτίμηση του Οργανισμού» αργά, την ερχόμενη Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε στην ότι «οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορωνοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. ‘Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους».

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», τόνισε, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι, μιλώντας στο Radio24, εκτίμησε πως ο ΕΜΑ μπορεί, για μεγαλύτερη προφύλαξη, να υποδείξει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένη κατηγορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.