Η ΕΕ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά για δεύτερη φορά εναντίον της AstraZeneca

Η ΕΕ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά για δεύτερη φορά εναντίον της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζεται για δεύτερη φορά να κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας AstraZeneca.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη έναν δεύτερο γύρο νομικών διαδικασιών εναντίον της AstraZeneca καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια κατά της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρίας λόγω των καθυστερημένων παραδόσεων εμβολίων COVID-19, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα.

Η νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι κυρίως διαδικαστική υπόθεση, μετά τον πρώτο γύρο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η νέα νομική δράση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να «κυνηγήσει» πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

«Αύριο η υπόθεση εναντίον της AstraZeneca θα τεθεί ενώπιον δικαστηρίου του Βελγίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca καθώς δεν παρέδωσε τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίων, χωρίς να είναι σε θέση η φαρμακευτική εταιρία να δώσει ένα εναλλακτικό πλάνο παραδόσεων σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η συμφωνία της Κομισιόν και της AstraZeneca όριζε πως η φαρμακευτική εταιρία θα έπρεπε “να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια” για να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους. Το σύνολο από τον περσινό Δεκέμβριο έως και τον Ιούνιο φέτος έπρεπε να είναι 300 εκατ. δόσεις.

Ωστόσο, η AstraZeneca ενημέρωσε στις 12 Μαρτίου πως θα μπορέσει να παραδώσει μόλις το ένα τρίτο των εμβολίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό δεν θα υπάρξει ανανέωση του συμβολαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca παρόλο που η Κομισιόν δεν θέλει να εμπλακεί σε μία μακρόχρονη νομική διαδικασία με τη φαρμακευτική εταιρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.