Η Γερμανία ζήτησε την κατάργηση του τελευταίου κεκτημένου περί ισότητας των χωρών-μελών της ΕΕ: Βέτο, τέλος! (βίντεο)

Η Γερμανία ζήτησε την κατάργηση του τελευταίου κεκτημένου περί ισότητας των χωρών-μελών της ΕΕ: Βέτο, τέλος! (βίντεο)

Την πλήρη επικράτηση της «γερμανικής» Ευρώπης, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο ΥΠΕΞ του Βερολίνου Χάικο Μάας, ζητώντας την κατάργηση του βέτο από μεμονωμένες χώρες.

Το δικαίωμα του βέτο, είναι το τελευταίο όπλο στα χέρια της μικρής μειοψηφίας των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να αντιταχθούν στις αποφάσεις του Βερολίνου οι οποίες είναι κατά των εθνικών τους συμφερόντων.

Θεωρητικά, και η Ελλάδα, θα μπορούσε να προβάλει βέτο, αλλά, είναι κάτι που δεν έχει κάνει από τα χρόνια που η χώρα περιήλθε στον έλεγχο των δανειστών και ειδικότερα στον έλεγχο του Βερολίνου.

Όμως, αυτή τη στιγμή οι μοναδικές χώρες που έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προβάλλουν αντίρρηση στις γερμανικές αποφάσεις είναι ελάχιστες: Πολωνία, Ουγγαρία και σε κάποια ζητήματα η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι ελάχιστες οι χώρες, αλλά παρ’ όλα αυτά είδαμε εσχάτως τόσο σε όσο αφορά την ενεργειακή πολιτική (κατάργηση της χρήσης λιγνίτη, η Πολωνία με την απειλή βέτο, κατάφερε και πήρε παράταση έως το 2049).

Ενώ επίσης, η Πολωνία και η Ουγγαρία, κατάφεραν με την απειλή του βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, να πάρουν ρυθμίσεις που τις εξαιρούν από την ευμενή νομοθεσία περιθωριακών και κοινωνικών ομάδων όπως οι ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών.

Την κατάργηση του δικαιώματος μεμονωμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βέτο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ώστε η ΕΕ «να μην γίνεται όμηρος εκείνων που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

«Όποιος το κάνει, παίζει με τη συνοχή της ΕΕ. Το λέω εντελώς ανοιχτά: το βέτο πρέπει να φύγει – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορεί να μειοψηφήσουμε», δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Γερμανών πρέσβεων που άρχισε σήμερα τις εργασίες της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θεωρεί ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών έρχονται λίγες ημέρες μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν η Ουγγαρία εμπόδισε την έκδοση δήλωσης της ΕΕ για την Κίνα και για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.