ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Der Spiegel: «Έτοιμοι να αποσχιστούν οι Σέρβοι της Βοσνίας ακόμα και με πόλεμο»

Der Spiegel: «Έτοιμοι να αποσχιστούν οι Σέρβοι της Βοσνίας ακόμα και με πόλεμο»

To γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφιέρωσε ένα ολόκληρο άρθρο στην κατάσταση στα Βαλκάνια αναφέροντας συγκεκριμένα την προετοιμασία απόσχισης των Σερβοβόνιων από το κράτος της Βοσνίας.

Ουσιαστικά και οι Γερμανοί κατανοούν ότι οι πόλεμοι του 1995 και 1999, και οι συνακόλουθες συμφωνίες (Ντέιτον και Ραμουιγέ) έχουν προκαλέσει μια μακρόχρονη εκεχειρία, αλλά όχι την ειρήνη.

«Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης και μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απειλεί εδώ και χρόνια ότι θα καταστρέψει το πιο εύθραυστο κράτος στα Βαλκάνια. Διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Konstantin Malofeyev ταξιδεύει τακτικά πριν από τις εκλογές στη «Σερβική δημοκρατία» της Βοσνίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Milorad Dodik έφερε στο γραφείο του στη βοσνιακή προεδρία στο Σεράγεβο έναν ακορντεονίστα που τραγούδησε σερβικά λαϊκά τραγούδια, φυσικά σε εθνικιστικούς τόνους.

«Ο Ντόντικ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την δημιουργία βοσνιακού στρατού, θα εκδιώξει τους εισαγγελείς και τους δικαστές του κράτους, και θα αναλάβει την εξουσία για τη συλλογή φόρων», έγραψε το Der Spiegel.

Γερμανοί ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η περιοχή δεν είναι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά τα γεγονότα είναι απειλητικά και οδηγούν σε αυτόν με ταχύτητα», αναφέρει Γερμανός ειδικός.

Το γερμανικό περιοδικό ασκεί δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά δεν είναι παρούσα στα Βαλκάνια.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το περιοδικό, δεν κάνει τίποτα στην περιοχή, αφού δεν έχει σχέδιο, ούτε καμία σαφή πολιτική.

«Επειδή πρώτα απ’ όλα, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ ήταν πάντα εντελώς αναξιόπιστη, δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε ούτε στα Βαλκάνια, επιτρέποντας στη Ρωσία και την Κίνα να δρουν ανεξέλεγκτες σε αυτήν την περιοχή.

Το γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν προσφέρει καμία προοπτική στις βαλκανικές χώρες οξύνεται αυτές τις μέρες. Οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης πολιτικής δεν μπορούν καν να την φανταστούν στην ΕΕ, αφού θα οδηγήσει ξανά σε σφοδρή ένοπλη αντιπαράθεση», προειδοποιεί το Der Spiegel.

Ο πρώην υπουργός άμυνας και νυν εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, είχε δηλώσει προ μηνών ότι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πούτιν έχει εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της σερβικής οντότητας στην Βοσνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.