Τοποθέτησαν αρχηγό της DANS Τούρκο βουλευτή

Τοποθέτησαν αρχηγό της DANS Τούρκο βουλευτή

Λίγοι έχουν καταλάβει ότι τα επεισόδια στην Βουλγαρία ξεκίνησαν επειδή η βουλγαρική κυβέρνηση είχε την φαεινή ιδέα να τοποθετήσει σαν αργηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DANS) έναν τουρκόφωνο βουλευτή. Δηλαδή ο κόσμος είχε την στοιχειώδη αντίληψη να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά του.

Εδώ στην Ελλάδα αντίθετα λίγοι κατάλαβαν τι σημαίνει η πώληση των υποδομών της ΔΕΣΦΑ στο κατεξοχήν τουρκικό κράτος του Αζερμπαιτζάν. Οι Αζέροι για αυτούς που ξέρουν είναι “βέροι” Τούρκοι, αντίθετα με την κυρίως Τουρκία που είναι ένα συνοθύλευμα, Αλεβιτών, Κρυπτοχριστιανών, Ποντίων, Κούρδων, Λαζών, και κάποιων…Τούρκων.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα μήνα και ήδη δημιούργησε δυσαρέσκειες που εκφράστηκαν με μαζικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου,  σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους φιλοξενώντας  άρθρο της ρωσικής εφημερίδας ‘Ισβέστια’.

Αυτή τη φορά, η λαϊκή δυσαρέσκεια προκλήθηκε από  την τοποθέτηση του βουλευτή του τουρκικού εθνικού κόμματος DPS, Ντέλιαν Πεέφσκι, [Τούρκος με εκβουλγαρισμένο όνομα]  στη θέση-κλειδί στις δομές της εξουσίας, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση γρήγορα συνειδητοποίησε το λάθος της, αλλά ήταν πολύ αργά.

Παρά το γεγονός, ότι αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων ο Πεέφσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη νέα θέση, η δυσαρέσκεια παρέμεινε και οι διαδηλώσεις του λαού συνεχίστηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυβέρνηση έκρινε λάθος τους κινδύνους και αγνόησε τις ιστορικές πραγματικότητες, δηλαδή, τη μακροχρόνια εχθρότητα προς τους Τούρκους της Βουλγαρίας.

Ο ορισμός εκπροσώπου του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες  σε μια τέτοια θέση, ήταν προφανώς μια απερίσκεπτη κίνηση που προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις και άναψε τα πάθη.

Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος, οι σχέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας είναι απολύτως φυσιολογικές, οι Βούλγαροι, παραδοσιακά, βλέπουν τους Τούρκους με καχυποψία και δεν θα ήθελαν να δουν ένα βουλευτή του κόμματος, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια του σοσιαλισμού στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τόντορ Ζίφκοφ, όταν οι βουλγαρικές αρχές είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον βίαιο εκβουλγαρισμό των Τούρκων.

Η τουρκική γλώσσα είχε απαγορευθεί και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους και να τα κάνουν βουλγαρικά.

Μετά την πτώση του σοσιαλισμού, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει το πρόβλημα: στην τουρκική μειονότητα έγιναν πολλές παραχωρήσεις, απέκτησε και το δικαίωμα να δημιουργήσει δικό της κόμμα, το οποίο έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δύναμη και επηρεάζει άμεσα   την πολιτική της Βουλγαρίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.