Ετοιμάζουν “σχέδιο διάσωσης” για την Σλοβενία

Ετοιμάζουν “σχέδιο διάσωσης” για την Σλοβενία

Έρχεται και η ώρα της Σλοβενίας για να σωθεί με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη Σλοβενία, η οποία αγωνίζεται να αποφύγει την προσφυγή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μπόστιαν Γιάζμπετς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Delo.

“Είναι κρίσιμης σημασίας να προετοιμάσει η κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας”, δήλωσε ο Γιάζμπετς ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να το κάνει αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, συζητούνται διάφορα ενδεχόμενα όσον αφορά στη διάσωση της χώρας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εικασίες για την πιθανότητα να γίνει η Σλοβενία το επόμενο μέλος της ευρωζώνης που θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια πηγάζουν από το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας διατηρούν επισφαλή δάνεια ύψους σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015, από 7,9% που είναι φέτος.

Την Παρασκευή ο Γιάζμπετς είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα λογαριασμό ύψους 15 δισ. ευρώ εάν καταρρεύσουν όλες οι τράπεζες της χώρας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επίκειται κάτι τέτοιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.