ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Ε.Ε. αναμένει τη συμφωνία Σερβίας- Κοσόβου για το δικαστικό σύστημα

Η Ε.Ε. αναμένει τη συμφωνία Σερβίας- Κοσόβου για το δικαστικό σύστημα

Προσέγγιση των θέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας στο θέμα της οργάνωσης του δικαστικού συστήματος στο Κόσοβο επιτεύχθηκε στον 22ο γύρο του διαλόγου των δύο πλευρών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι στην επόμενη συνάντηση να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

«Συζήτησα με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου και τις αντιπροσωπείες τους στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας» ανέφερε μετά τις χθεσινές συνομιλίες η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, η οποία έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο των δύο πλευρών.

Η κυρία Άστον είπε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα με βάση τη συμφωνία των Βρυξελλών και ότι οι δύο πρωθυπουργοί στην επόμενη συνάντησή τους θα έχουν το τελικό κείμενο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς εξήγησε ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα διαμορφώσουν το κείμενο της συμφωνίας για το δικαστικό σύστημα και ότι πολύ σύντομα θα συναντηθεί ξανά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου για την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο κ. Ντάτσιτς χαρακτήρισε τις συνομιλίες δύσκολες και επίπονες, επειδή διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις τονίζοντας ότι η αντιπροσωπεία του Κοσόβου δεν ήθελε το δικαστήριο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο να διαχωριστεί με εθνοτικά κριτήρια.

Η Πρίστινα επιμένει το δικαστήριο που θα εδρεύει στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, να έχει δικαιοδοσία για τους τέσσερις δήμους, στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι, αλλά και για τρεις δήμους με αλβανική πλειοψηφία νότια του ποταμού Ίμπαρ. Το Βελιγράδι δεν αποδέχεται την πρόταση αυτή επειδή θεωρεί ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στην ίση κατανομή των θέσεων εργασίας στο δικαστικό σύστημα με βάση την εθνικότητά τους.

Καταφέραμε να καταλήξουμε σε κάποιες λύσεις που επιτρέπουν την κατανομή των υποθέσεων με βάση τα αδικήματα, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι αν στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα συγκροτηθούν ένα δικαστήριο και μία εισαγγελία η πλειοψηφία των δικαστών και των εισαγγελιών θα πρέπει να είναι Σέρβοι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Το Βελιγράδι δεν θέλει να επηρεάσει το έργο της δικαιοσύνης, αλλά θεωρεί ότι οι συλλήψεις μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και επιθυμεί να ενημερωθεί για τους λόγους των συλλήψεων. «Υποστηρίξαμε ότι η ΕΕ πρέπει να ασκήσει επιρροή για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται, γιατί έγιναν οι συλλήψεις» τόνισε.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία τον Μάρτιο και η διοργάνωση της ψηφοφορίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) της ψηφοφορίας για τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο, πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.