Σέρβος ΥΠΕΞ: “Η Σερβία δεν θα κάνει εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία”

Σέρβος ΥΠΕΞ: “Η Σερβία δεν θα κάνει εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία”

Η Σερβία δεν θα κάνει εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία κι αυτό το κατανοεί κάθε πολίτης της χώρας, τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μρκιτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μρκιτς, «η ένταξη στην Ε.Ε. είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας και η χώρα οπωσδήποτε θα τηρήσει και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ ανατολής και δύσης ούτε η Σερβία θα κάνει επιλογή με βάση αυτό το σχήμα».

Η νέα σερβική κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, θα υιοθετήσει και σύντομα θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για όλα τα σημαντικά ζητήματα,

«Η ΕΕ θα καλέσει τη Σερβία υπό το φως της κρίσης στην Κριμαία να εναρμονίσει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας με την πολιτική των Βρυξελλών, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Βελιγράδι», τονίζεται στο δημοσίευμα της «Βέτσερνιε Νόβοστι».

Αυτό προκύπτει από την επίσημη θέση της Ε.Ε., την οποία μετέφερε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον: «Η ΕΕ, κατά κανόνα, πάντα καλεί τις χώρες να εναρμονιστούν με τις θέσεις μας, κυρίως όσον αφορά τις κυρώσεις. Αυτό ισχύει ειδικά για τις υποψήφιες χώρες και τις δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι οποίες μέσω της συμφωνίας σύνδεσης υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η πρόοδος προς την ΕΕ, επίσης αποτιμάται στο πλαίσιο αυτό. Ωστόσο, η τελική απόφαση όσον αφορά την εναρμόνιση πολιτικών παραμένει θέμα των χωρών αυτών», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της κ. Άστον.

Από τη σερβική ηγεσία τονίστηκε στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι Σέρβοι αξιωματούχοι διεξάγουν εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα για να εξηγήσουν την ιδιαίτερη θέση της Σερβίας.

Το Βελιγράδι σε όλες τις διαβουλεύσεις ζητά κατανόηση για την ισορροπημένη στάση της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της Σερβίας επανέλαβαν αρκετές φορές ότι η θέση της χώρας δεν θα αποτελέσει επιλογή μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών και ότι θα είναι πολιτικά και διπλωματικά ισορροπημένη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.