Άνοδο σημείωσε η βουλγαρική οικονομία στο Α’ τρίμηνο του 2014

Άνοδο σημείωσε η βουλγαρική οικονομία στο Α’ τρίμηνο του 2014

Αύξηση σημείωσε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βουλγαρίας (ΑΕΠ) και ανήλθε σε 15,918 δισ. λέβα (8,139 δισ. ευρώ) σε ονομαστικούς όρους.Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η βουλγαρική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε άνοδο κατά 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 και κατά 0,2%, έναντι προηγούμενου τριμήνου.

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) των οικονομικών δραστηριοτήτων της Βουλγαρίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ανήλθε σε 13,586 δισ. λέβα (6,946 δισ. ευρώ), αυξημένη κατά 1,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2013 και κατά 0,3% έναντι του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Σε ετήσια βάση, η ΑΠΑ της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 3,4% και των υπηρεσιών κατά 1,2%, ενώ της γεωργίας συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο τομέας των υπηρεσιών συνεισέφερε σε ποσοστό 64,5% της συνολικής ΑΠΑ, η βιομηχανία σε ποσοστό 32,6% και η γεωργία σε ποσοστό 2,9%.

Η τελική κατανάλωση ανήλθε κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε 14,505 δισ. λέβα (7,416 δισ. ευρώ) και ήταν ισοδύναμη με το 91,1% του τριμηνιαίου ΑΕΠ. Αντίστοιχα οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου διαμορφώθηκαν σε 2,886 δισ. λέβα (1,475 δισ. ευρώ), που αποτελούν το 18,1% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση του ΑΕΠ βάση της τελικής δαπάνης δείχνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014 προήλθε από τις αυξήσεις -σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013- της ατομικής κατανάλωσης κατά 2%, του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 3,2% και της συνολικής κατανάλωσης κατά 1,5%. 

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 οι αυξήσεις ήταν 1,4%, 0,8% και 0,3% αντίστοιχα.Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε το τριμηνιαίο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου της χώρας, καθώς, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% και οι εισαγωγές κατά 5,1%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.