ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σερβία-Βοσνία: Θα χρειαστούν 5 χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από τις πλημμύρες – Στους 20 οι νεκροί

Σερβία-Βοσνία: Θα χρειαστούν 5 χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από τις πλημμύρες – Στους 20 οι νεκροί

Τις χειρότερες πλημμύρες αντιμετωπίζουν Σερβία και Βοσνία εδώ και 120 χρόνια, με τουλάχιστον 20 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 10.000 να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, σφοδρές βροχοπτώσεις όπως αυτές που έπληξαν τις περιοχές αυτές συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι της Βοσνίας τουλάχιστον 12 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για ακόμα περισσότερα θύματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η στάθμη του νερού έχει φτάσει ακόμα και το δεύτερο όροφο πολυκατοικιών, ενώ πολλοί ήταν οι πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στις οροφές των κατοικιών και διασώθηκαν με ελικόπτερα των σωστικών συνεργείων.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Βέλιμορ Ίλιτς, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στη γεωργία σε όλη τη χώρα.

«Είναι ένα μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό και οι συνέπειες θα γίνουν σαφείς μετά την εκτίμηση των ζημιών. Για να έρθει στην πρότερη κατάσταση, η γεωργία θα χρειαστούν 4 έως 5 χρόνια», δήλωσε ο Ίλιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νερό έχει προκαλέσει ζημιά στο σιτάρι και το καλαμπόκι και οι γεωργοί θα μείνουν χωρίς σοδειά.

Την ίδια στιγμή, στη Σερβία έχουν σημειωθεί οκτώ θάνατοι, ενώ ο στρατός και οι διασώστες χρησιμοποιούν βάρκες και ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες εγκλωβισμένων στην πόλη Ομπρενοβάτς, κοντά στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι νέα υπερχείλιση του ποταμού Σάβα αναμένεται μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.

Παράλληλα, εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που απάντησαν θετικά στην κάλεσμα της κυβέρνησης να ενισχύσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει για τα δεκάδες κατοικίδια ζώα που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Για το λόγο αυτό πολλοί είναι οι εθελοντές και οι διασώστες που τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.