Σερβία: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Μεγάλη βοήθεια συγκεντρώνουν και στέλνουν οι Έλληνες

Σερβία: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Μεγάλη βοήθεια συγκεντρώνουν και στέλνουν οι Έλληνες

Η κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου σε όλη την επικράτεια της Σερβίας, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα, αποφασίστηκε να αρθεί σε σημερινή συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης.

Τα μέλη της κυβέρνησης ομόφωνα αποφάσισαν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να ετοιμαστεί ειδική έκθεση προς ενημέρωση της Σερβικής Βουλής και των πολιτών για τα μέτρα που ελήφθησαν το διάστημα που η Σερβία ήταν αντιμέτωπη με τις πλημμύρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι μέχρι τώρα εντοπίστηκαν οι σοροί 33 θυμάτων και ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι αιτία του θανάτου των 13 ανθρώπων ήταν πνιγμός. Είναι τα ακριβή και αληθή στοιχεία που αφορούν ολόκληρη τη Σερβία, δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, νωρίτερα, σε συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων αποφασίστηκε πως υπάρχουν οι συνθήκες για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ σε δύο πόλεις και 16 δήμους της χώρας.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι και μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα χρειαστεί μεγάλη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας, αλλά και ότι τώρα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα αναλάβουν άλλα υπουργεία, πρώτα απ’ όλα τα υπουργεία- όπως τα υπουργεία, Ενέργειας, Υγείας, Υποδομών κ.ά.

«Δεν έχουμε να ντρεπόμαστε για τίποτα, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, για τους χιλιάδες εθελοντές, για όλους τους υπουργούς» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

«Έχουμε μπροστά μας την ανασυγκρότηση της χώρας, έχουμε τεράστιο έργο» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, τονίζοντας ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούν ο ενεργειακός τομέας, το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο και απευθυνόμενος στους πολίτες που έμειναν χωρίς στέγη, είπε ότι θα δεν θα υπάρξει μέριμνα και δεν θα μείνουν χωρίς σπίτια.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι η δύσκολη περίοδος και κατάσταση που προκλήθηκε από τις πλημμύρες δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για αναβολή ή ακύρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

«Το γεγονός ότι είχαμε μία δύσκολη κατάσταση εδώ και δέκα μέρες, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε νωρίτερα και παρακαλώ όλους εκείνους, με τους οποίους συζήτησα για την υιοθέτηση νόμων προτεραιότητας και έπρεπε να έχουν έτοιμα τα νομοσχέδια, να μην καθυστερήσουν» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, χθες το βράδυ, σε απευθείας σύνδεση με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη και στον κόσμο να βοηθήσουν τη Σερβία να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες και πρόσθεσε ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που έπληξε ποτέ τη Σερβία, είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι δυστυχώς χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στις περιοχές της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, αναχώρησε το πρωί από το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη βοήθεια παραδόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) στους εκπροσώπους του γενικού προξενείου της Σερβίας και μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» από την AirSerbia θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να παραλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην οδό Κουντουριώτη, δίπλα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. 

Επιπλέον, ανθρωπιστική βοήθεια, ρουχισμό και τρόφιμα, συγκεντρώνει η Αγιορείτικη Εστία. 

Οι προσφορές αλληλεγγύης μπορούν να παραδοθούν στο βιβλιοπωλείο, Εγνατίας 109, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ έως και το Σάββατο, 31 Μαΐου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.