Boυλγαρία: Η άλλοτε “Πρωσσία των Βαλκανίων” καταρρέει…

Boυλγαρία: Η άλλοτε “Πρωσσία των Βαλκανίων” καταρρέει…

Αν μία χώρα πλήρωσε πραγματικά ακριβά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την ήττα του ανατολικού μπλοκ στον “ψυχρό πόλεμο” αυτή είναι η Βουλγαρία (πέρα βέβαια από την γιουγκοσλαβική τραγωδία).

Η άλλοτε “Πρωσσία των Βαλκανίων” έχει υποστεί μείωση πληθυσμού σε σχέση με το 1990 κατά 25%, λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης, η οικονομία της είναι στο πάτο της ΕΕ και μάλλον όλης της Ευρώπης χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης και οι ένοπλες δυνάμεις της υπάρχουν μόνο εικονικά παρά την ισχυρή πολεμική βιομηχανία που εξακολουθεί και έχει.

Το αστείο είναι ότι το ΝΑΤΟ ζητά από την Βουλγαρία να … επενδύσει στην άμυνα αλλά αυτοί είναι σε τρισχειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα.

Oι πολίτες βιώνουν μία εξαθλίωση άνευ προηγουμένου με μισθούς 200 και 300 ευρώ το μήνα (ευτυχώς είχαν την στοιχειώδη πρόνοια να μην εισέλθουν στην ευρωζώνη), χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το 20% των νοικοκυριών λόγω αδυναμίας πληρωμής του και τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού κλπ να προχωρούν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων για να καταφέρουν να έχουν κέρδη λόγω της χαμηλής κατανάλωσης…

Και μάλλον λίγη σημασία έχει για την Βουλγαρία η έκθεση του ΝΑΤΟ στην οποία η συμμαχία διετραγωδεί την κατάσταση ετοιμότητας των βουλγαριών ΕΔ.

Το έγγραφο το οποίο είναι διαβαθμισμένο  επικρίνει  τη Βουλγαρία για την αναστολή εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και για τη μείωση που επέβαλε η βουλγαρική κυβέρνηση στο ποσό για την Άμυνας, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το NATO έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του “για την απόδοση των σχεδίων της εθνικής άμυνας της Βουλγαρίας”

Εκτίμησή μας: Είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει η Βουλγρία από το ΝΑΤΟ και να επανασυνδεθεί με την Ρωσία, στην οποία έτσι ή αλλιώς χρωστάει την ύπαρξή της με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Για καθαρά οικονομικούς λόγους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.