ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στο Κόσοβο – Οι Σέρβοι δεν συμμετέχουν

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στο Κόσοβο – Οι Σέρβοι δεν συμμετέχουν

Η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, ξεκίνησε την Τετάρτη, 28 Μαΐου με στενά χρονικά περιθώρια για να αποστείλουν τα μηνύματά τους τα πολιτικά κόμματα και με την αναγγελία αποχής των Σέρβων.

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων του βορείου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» επ’ αόριστον τις εκλογικές δραστηριότητες, εξαιτίας των αποφάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τη σύνθεση των εκλογικών επιτροπών και την προβολή συμβόλων του Κοσόβου στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές.

Η απόφαση για τερματισμό των εκλογικών δραστηριοτήτων θα παραμείνει σε ισχύ, εκτός αν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναθεωρήσει τις αποφάσεις της, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι τέσσερις δήμαρχοι, οι οποίοι τονίζουν ότι θα ενημερώσουν τους διεθνείς θεσμούς και τους εκπροσώπους τους στο Κόσοβο.

«Η απόφαση για τη σύνθεση των εκλογικών επιτροπών έρχεται σε αντίθεση με την εθνική δομή του πληθυσμού στους δήμους μας. Θεωρούμε ότι αν οι Αλβανοί έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε εκλογικές επιτροπές στο βόρειο Κόσοβο, θέλουμε να επιτραπεί και σε Σέρβους να συμμετάσχουν σε εκλογικές επιτροπές σε δήμους στο νότιο τμήμα του Κοσόβου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η εκλογική διαδικασία σε όλες τις δημοκρατικές χώρες είναι ενιαία και με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν μόνο τα χαρακτηριστικά της Εκλογικής Επιτροπής» τονίζουν οι δήμαρχοι βόρειας Μιτρόβιτσας, Γκόραν Ράκιτς, Λεπόσαβιτς, Ντράγκαν Γιαμπλάνοβιτς, Ζβέτσαν, Βούτσιν Γιάνκοβιτς και Ζούμπιν Πότοκ Στέβαν Βούλοβιτς.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όταν στα κόμματα δόθηκε περιθώριο ενός μήνα για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τα εμπιστευτούν, η εκστρατεία για τις τωρινές εκλογές θα διαρκέσει 10 μέρες.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα λάβουν μέρος 30 πολιτικά κόμματα με 1.235 υποψήφιους. Την εκλογική διαδικασία θα επιτηρήσουν 430 παρατηρητές.

Δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας αναφέρουν πως όλα τα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι θα εργαστούν για αλλαγές και ότι τα περισσότερα προγράμματα εστιάζουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην εδραίωση κράτους δικαίου, στη δημιουργία οικονομικής σταθερότητας.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Συντάγματος, το νόμο για τις γενικές εκλογές και τους κανόνες για τις εκλογές που έχει θέσει η ίδια, ώστε να εξασφαλιστεί θετικό κλίμα, ανέφερε ο Βαλμίρ Ελέζι, εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στο βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1.782.454.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.