Ανησυχία Σέρβων οικονομολόγων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τους

Ανησυχία Σέρβων οικονομολόγων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τους

Αβέβαιη θα ήταν μία αύξηση του ΑΕΠ της Σερβίας, ακόμη και χωρίς τις πρόσφατες πλημμύρες και τις επακόλουθες επιπτώσεις τους στην οικονομία, ενώ πλέον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση, εκτιμά το μέλος του σερβικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Βλαντιμίρ Βούκοβιτς.

“Το μέγεθος (της ύφεσης)- κατά 1,5% ή περισσότερο- μένει να φανεί, επειδή οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο θα ήταν εικασία αυτή τη στιγμή”, σημείωσε ο κ.Βούκοβιτς κατά τη χθεσινή παρουσίαση του τελευταίου τεύχους του περιοδικού μακροοικονομικών αναλύσεων και τάσεων “MAT”.

Ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις των πλημμυρών, το έλλειμμα θα ήταν πάνω από 8%, επισήμανε ο κ.Βούκοβιτς, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει μία αντίδραση. “Αν η κυβέρνηση εισάγει σκληρά μέτρα- με περικοπές μισθών που ήδη έχουν ανακοινωθεί- τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ικανοποιητικά μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή, οποιεσδήποτε προβλέψεις σχετικά με τις περικοπές του προϋπολογισμού που απαιτούνται θα ήταν μάταιες, όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φθάσουν περίπου στο 1% ή τα 400 εκατ. ευρώ”, είπε.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος και αρθρογράφος του ΜΑΤ, Μίλαντιν Κοβάτσεβιτς, ανέφερε ότι οι τομείς που θα έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ θα είναι αυτοί της γεωργικής παραγωγής και της βιομηχανίας, ιδίως της ενεργειακής. Η πιθανή μείωση της γεωργικής παραγωγής εκτιμάται στο 10-18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 3%.

Ο κ.Κοβάτσεβιτς περιέγραψε ως ανησυχητικές τις δημοσιονομικές τάσεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014. “Το έλλειμμα τους πρώτους τέσσερις μήνες ανήλθε σε 91,7 δισ. δηνάρια (793 εκατ. ευρώ), περίπου στο μισό του προβλεπόμενου εθνικού ελλείμματος για το σύνολο του 2014”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “οι εγκριθείσες τροποποιήσεις του νόμου περί φορολόγησης και εισφορών συνιστούν ένα καλό μέτρο, όμως δε θα έχουν ως αποτέλεσμα μία σημαντική ώθηση στην απασχόληση”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.