ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εκλογές σήμερα στο Κόσοβο με χαμηλή προσέλευση

Εκλογές σήμερα στο Κόσοβο με χαμηλή προσέλευση

Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο. Η προσέλευση είναι χαμηλή και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής μέχρι τις 11 το πρωί ψήφισε το 10% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στις περιοχές του βορείου Κοσόβου, όπου αποτελούν πλειοψηφία οι Σέρβοι, η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 5% παρότι η κυβέρνηση της Σερβίας καλεί συνεχώς από το πρωί τους ψηφοφόρους σερβικής εθνότητας να προσέλθουν στις κάλπες.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι οι πρώτες, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που πραγματοποιούνται, ταυτόχρονα, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στις εκλογές την ψήφο 1.782.524 πολιτών διεκδικούν 30 κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων. Για την είσοδο στη βουλή απαιτείται να λάβει κάποιο κόμμα ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, ενώ για τους συνασπισμούς το όριο είναι 7%. Για τα μειονοτικά κόμματα δεν υπάρχει όριο και σύμφωνα με το σύνταγμα του Κοσόβου οι 20 έδρες, από τις συνολικά 120 του κοινοβουλίου, ανήκουν στις μειονότητες. Ειδικότερα για τους Σέρβους είναι εξασφαλισμένες 10 έδρες ανεξάρτητα από την προσέλευσή τους στις κάλπες.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα τεστ για την κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι που τελευταία εμφανίζεται πολιτικά αποδυναμωμένος εξαιτίας της υψηλής ανεργίας που πλήττει το 36% του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, εκτιμούν αναλυτές, το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του Θάτσι θα επικρατήσει χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτοδύναμα να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν αύξηση του ποσοστού του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Άλμπιν Κούρτι που διακηρύσσει την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, την επιβολή με τη χρήση βίας στο βόρειο Κόσοβο και την διακοπή κάθε διαλόγου με το Βελιγράδι.Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.