Νικητής των εκλογών στο Κόσοβο ο Θάτσι

Νικητής των εκλογών στο Κόσοβο ο Θάτσι

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του σημερινού πρωθυπουργού Χάσιμ Θάτσι είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, το κόμμα του Θάτσι έλαβε ποσοστό 31,21%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του Ίσα Μουσταφά με ποσοστό 26,13% και ακολουθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» με 13,73%.

Το κόμμα Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι έλαβε το 9,65% των ψήφων ενώ η «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο» του Φατμίρ Λιμάι 5,36%. Η σερβική παράταξη Srpska που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι έλαβε 2,91%, αναμένεται ωστόσο αύξηση του ποσοστού της μιας και δεν καταμετρήθηκαν ακόμη τα ψηφοδέλτια από το βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχιάγκα συνεχάρη τους πολίτες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επισημαίνοντας ότι «το Κόσοβο πέρασε με επιτυχία ακόμη ένα τεστ για την ανασυγκρότηση της χώρας». Η Γιαχιάγκα αναφερόταν προφανώς στο γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά και σε περιοχές όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο κάτι που η Πρίστινα θεωρεί σημαντικό βήμα για την πολιτική, διοικητική και εδαφική ενοποίηση του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός Χάσιμ Θάτσι ανακηρύσσοντας τη νίκη του κόμματος του επισήμανε επίσης το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Το Βελιγράδι δείχνει ικανοποιημένο για την επικράτηση, στις σερβικές περιοχές, της παράταξης Srpska. Ο πρόεδρος της επιτροπής για το Κόσοβο στο σερβικό κοινοβούλιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι χρειάζεται τώρα όλοι οι Σέρβοι βουλευτές, στο Κόσοβο, να παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές και να δράσουν από κοινού για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σερβικού πληθυσμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.