Αλβανοί του Κοσόβου:«Η συμφιλίωση θα έρθει όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο»

Αλβανοί του Κοσόβου:«Η συμφιλίωση θα έρθει όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο»

Ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο με τους Σέρβους του Κοσόβου, στον οποίο ο πολίτης θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής, αντί για ένα κλειστό διπλωματικό διάλογο μεταξύ πολιτικών του Κοσόβου και της Σερβίας επιθυμεί ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι, υπογραμμίζοντας ότι η συμφιλίωση θα έρθει, όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Η συμφιλίωση δεν είναι μία λέξη, είναι πράξη, ανέφερε ο κ. Κούρτι σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό NIN και εκτίμησε ότι θα υπάρξει, όταν η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο και «θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το εγκληματικό της παρελθόν».

Η μακρόχρονη σύγκρουση που άρχισε τον 19ο αιώνα διαρκεί έως τον 21ο αιώνα, δεν είναι σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, αλλά σύγκρουση του αλβανικού λαού με το κράτος της Σερβίας. Αυτή η διαμάχη δεν είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν γνωριστήκαμε, οπότε χρειαζόμαστε συναντήσεις και διάλογο, όπως θεωρούν κάποιοι στις Βρυξέλλες, αλλά συνέπεια αντικρουόμενων συμφερόντων, επισήμανε ο κ. Κούρτι.

«Το Κόσοβο δεν είναι η καρδιά της Σερβίας, την οποία επιθυμεί κάποιες φορές να μοιραστεί, αλλά η αλήθεια της Σερβίας, την οποία πάντα ήθελε να καταπνίξει» υποστήριξε ο Αλμπίν Κούρτι.

Τόνισε ακόμη ότι δεν βλέπει τη συνέχεια του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ως συζήτηση με το Βελιγράδι, αλλά με τον εργάτη και τον χωρικό στο Κόσοβο.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θέλει να τεθεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, τις οποίες δεν αναγνωρίζει και πώς βλέπει την Ένωση Σερβικών Κοινοτήτων μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο αρχηγός του κινήματος “Αυτοδιάθεση” τόνισε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων είναι καρπός της επιδίωξης του Βελιγραδίου να δημιουργήσει μία Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στο Κόσοβο.

«Όλοι θυμόμαστε ότι ο Μιλόσεβιτς αναγνώρισε τη Βοσνία εκτός Σερβίας, στη διάσκεψη του Ντέιτον, όταν ο Ιζετμπέγκοβιτς αναγνώρισε τη Σερβία εντός της Βοσνίας» σημείωσε.

«Τώρα, οι Βούτσιτς και Ντάτσιτς θέλουν διασφαλίσουν μία Σερβία εντός του Κοσόβου. Με αυτόν τον τρόπο, το σχέδιο της μεγάλης Σερβίας του προηγούμενου αιώνα επαναλαμβάνεται με πολλές μικρές Σερβίες γύρω» ανέφερε ο κ. Κούρτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.