Βουλγαρία: Οι δεύτερες εθνικές εκλογές μέσα σε 18 μήνες

Βουλγαρία: Οι δεύτερες εθνικές εκλογές μέσα σε 18 μήνες

Στις κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές καλούνται οι βούλγαροι ψηφοφόροι για δεύτερη φορά μέσα σε 18 μήνες σε μια εκλογική διαδικασία που ενδεχομένως να επαναφέρει στην κυβέρνηση τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις αρχές του 3013 μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να επικρατήσει με το 31% έως 37% των ψήφων αλλά θα υπολείπεται του αναγκαίου ποσοστού για την απόλυτη πλειοψηφία γεγονός που θα προκαλέσει μια μετεκλογική περίοδο συζητήσεων με μικρότερα κόμματα αλλά και την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σοσιαλιστικό κόμμα BSP βασικός αντίπαλος του GERB θα καταλάβει το 20% των ψήφων. Το Φιλελεύθερο κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 13% έως 16% των ψήφων καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους των μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν το 13% του πληθυσμού στη Βουλγαρία.

Τρία μικρότερα κόμματα φαίνεται να ξεπερνούν το 4% και θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο Το «μεταρρυθμιστικό μπλοκ» της παραδοσιακά αντικομουνιστικής δεξιάς αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 6,5% έως 7,5%, το λαϊκιστικό κόμμα «Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία» το 4,8% έως 7,5% και το εθνικιστικό Πατριωτικό Μέτωπο το 4,5% στο 7,5%. Μάχη για να μπει στην βουλή θα δώσει το υπερεθνικιστικό κόμμα Ατάκα καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει το 4%. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι η πέμπτη σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια αλλά όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές δύσκολα θα καταφέρει να τερματίσει την πολιτική αστάθεια και τον οικονομικό μαρασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξ αιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο την τρέχουσα περίοδο.

Επτά χρόνια μετά την είσοδο με μεγάλες ελπίδες ευημερίας της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο έθνος των 7,3 εκατομμυρίων πολιτών η διαφθορά παραμένει ενδημική, ενώ ένας στους πέντε Βούλγαρους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο μέσος μισθός είναι μόλις πάνω από τα 400 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.