Στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας για τα 1000 χρόνια από τον θάνατο του τσάρου Σαμουήλ

Στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας για τα 1000 χρόνια από τον θάνατο του τσάρου Σαμουήλ

«Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον τρόπο που η Ελλάδα διαφυλάττει την ιστορική της μνήμη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 χρόνων από τον θάνατο του τσάρου Σαμουήλ, προσκύνησε τα οστά του και κατέθεσε στεφάνι.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον αξιοπρεπή τρόπο, με τον οποίο φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ -που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφή, στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, το 1969, από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο- και τον χαρακτήρισε «άλλη μία απόδειξη για τις πολύ καλές στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας».

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει γίνει συμφωνία για την ανταλλαγή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, είπε ότι η ιδέα αυτή δεν είναι καινούρια. «Το βουλγαρικό κράτος και το ελληνικό κράτος ακολουθούν την ευρωπαϊκή προοπτική. Εμείς είμαστε ευγνώμονες, επειδή με τέτοιο αξιοπρεπή τρόπο φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ. Και αντίστοιχα και εμείς με την ανάλογη εκτίμηση, με τον ανάλογο τρόπο φροντίζουμε να διαφυλάσσουμε τα ελληνικά κειμήλια της βυζαντινής εποχής. Και βεβαίως αυτό που επιθυμούμε διακαώς και από τις δύο πλευρές και μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την ιστορική μνήμη και να τη δείξουμε και στον κόσμο» ανέφερε.

Η απόφαση, πρόσθεσε, θα ληφθεί εφ’ όσον η Βουλγαρία και η Ελλάδα ακούσουν τους αξιόλογους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, τις ομάδες που εργάζονται πάνω σε αυτά τα θέματα από τη μία και την άλλη πλευρά. “Θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και θα λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα δύο κράτη” υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από Βούλγαρο δημοσιογράφο τι θα ζητούσε ως αντάλλαγμα η Ελλάδα για την παραχώρηση των οστών του Σαμουήλ στη Βουλγαρία, απάντησε πως “θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος -γιατί υπάρχουν ελληνικά μνημεία, θησαυροί πολιτιστικοί στη Βουλγαρία- θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των καλών διμερών μας σχέσεων, καλών διμερών σχέσεων δύο ευρωπαϊκών χωρών”.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο Βούλγαρος πρόεδρος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ανασκαφικό έργο στην Αμφίπολη, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι συζήτησαν για την Αμφίπολη και για τις ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται στη Βουλγαρία.

Την πεποίθηση ότι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο λαούς, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, επισημαίνοντας πως “επιδιώκουμε βελτίωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα”.

Ο κ. Ορφανός δώρισε στον πρόεδρο της Βουλγαρίας μία έκδοση για το Άγιον Όρος στην αγγλική γλώσσα και ο κ. Πλέβνελιεφ του έδωσε αναμνηστικό νόμισμα για τα 1000 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Σαμουήλ που κυκλοφόρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και ένα βιβλίο με τα πολιτιστικά μνημεία της Βουλγαρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.