Έκθεση Κομισιόν για την Αλβανία: “Βασιλεύει το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά”

Έκθεση Κομισιόν για την Αλβανία: “Βασιλεύει το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά”

Την έκθεση προόδου της Αλβανίας, καθώς επίσης και άλλων βαλκανικών χωρών, δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση προόδου ανέλυσε την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Οκτώβριος 2014.

Στις συστάσεις της για την Αλβανία, η Επιτροπή δίνει και πάλι έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και την ανάγκη για μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σε στενή διαβούλευση με την Επιτροπή της Βενετίας.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διασφαλίσουν πάνω απ’ όλα τον πολιτικό διάλογο στη Βουλή. Αναφερόμενη στην απομάκρυνση επ’ αορίστου της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ η αντιπολίτευση θα πρέπει να δεσμευτεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων.

“Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να συνοδεύεται από έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,” αναφέρουν οι συστάσεις που παρουσίασε ο επίτροπος Στέφαν Φούλε, δηλώνοντας ότι “είναι ευθύνη και των δύο κομμάτων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να εξασφαλιστεί ο πολιτικός διάλογος στο κοινοβούλιο και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του”.

“Η κυβέρνηση έχει επιδείξει την πολιτική βούληση να δράσει αποφασιστικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς,” αναφέρει η έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά, μεταξύ άλλων, τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ στη μάχη κατά της διαφθοράς, συνιστά “οι έρευνες να είναι αποτελεσματικές”.

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ένα από τα προβλήματα για την Αλβανία παραμένει η διαφθορά στον τομέα της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.