Σερβία: “Η Αλβανία να οδηγήσει να φυλακίσει τους υπαίτιους των επεισοδίων”

Σερβία: “Η Αλβανία να οδηγήσει να φυλακίσει τους υπαίτιους των επεισοδίων”

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι αναμένει η αλβανική κυβέρνηση να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εκείνους που συμμετείχαν στα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στις 14 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι.

Η σερβική αστυνομία, γρήγορα και αποτελεσματικά, κατάφερε να αποκαλύψει τους δράστες όλων των αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν την τελευταία εβδομάδα, των επιθέσεων σε περιουσίες Αλβανών και έτσι απέδειξε ότι τέτοιες ενέργειες είναι ανεπίτρεπτες και ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν αυστηρά.

«Αυτό αναμένω να κάνει και η αλβανική κυβέρνηση. Η σερβική κυβέρνηση έδειξε πως με σωστό τρόπο αντιμετωπίζει τους παραβάτες και αναμένω η αλβανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους εκείνους που συμμετείχαν στα επεισόδια στον αγώνα» ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Είναι ευρωπαϊκές αξίες, για τις οποίες αγωνίζονται οι δύο χώρες και πρέπει να αποδείξουμε ότι «είμαστε εντελώς ίσοι σε αυτό και ότι σκεφτόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούμε ανεκτική ατμόσφαιρα στις κοινωνίες μας» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραλείψεις στην οργάνωση του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας θα κάνει σοβαρή ανάλυση των γεγονότων και θα διαπιστώσει αν υπήρξαν παραλείψεις από την αστυνομία.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα, να αντικαταστήσουμε αστυνομικό ή επικεφαλής διεύθυνσης ή μονάδας ή να συλλάβουμε διεφθαρμένο αστυνομικό» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο κ. Στεφάνοβιτς έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, χθες, μετά από συνεδρίαση της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων στην πόλη Νόβι Σαντ.

Αν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ή άλλα όργανα δεν είναι σε θέση να συγκροτήσουν επαγγελματική υπηρεσία περιφρούρησης, ας αποσυρθούν, είπε ο κ. Στεφάνοβιτς και τόνισε ότι η αστυνομία κάνει και θέλει να κάνει τη δουλειά της, αλλά δεν μπορεί συνεχώς να καλύπτει τις ελλείψεις άλλων.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί τα επεισόδια των τελευταίων ημερών συνέβησαν στην περιοχή της Βοϊβοντίνας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια κοινωνιολογική εξήγηση, αλλά ανέφερε ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στην περιοχή του νότιου Μπανάτ υπάρχει μεγάλος αριθμός καταστημάτων και επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι πολίτες της Σερβίας αλβανικής εθνικότητας.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα επεισόδια σε αρκετές πόλεις της Βοϊβοντίνας σημειώθηκαν σε πολυεθνικά περιβάλλον και ότι σε αυτά συμμετείχε μεγάλος αριθμός ανηλίκων, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να απόσχουν από κάθε μορφής βία.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Σερβίας – Αλβανίας, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, διακόπηκε μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στο γήπεδο της Παρτίζαν, όταν εμφανίστηκε ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με χάρτη της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug αναφέρει ότι οι Αλβανοί στην περιοχή γιόρτασαν τα επεισόδια ως εθνική νίκη και ότι ακολούθησε σειρά προκλήσεων στη νότια Σερβία, όπου ζει αλβανική μειονότητα και επιθέσεις σε Σέρβους και στις περιουσίες τους στο Κόσοβο.

Από την άλλη πλευρά, 23 καταστήματα μελών της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, συγκεκριμένα στη Βοϊβοντίνα, έγιναν στόχοι επιθέσεων και βανδαλισμών.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν ανώτατοι αξιωματούχοι της Σερβίας, ο Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιοι θεσμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Tanjug, κανένας αξιωματούχος της Πρίστινας ή των Τιράνων κανένας αξιωματούχος στην Πρίστινα ή στα Τίρανα δεν καταδίκασε την πολιτική πρόκληση και την εμφάνιση του χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα, ούτε διαλευκάνθηκαν οι επιθέσεις εναντίον Σέρβων στο Κόσοβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.