ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Οι Αλβανοί θέλουν η Σερβία να ξεχάσει την προβοκάτσια στον αγώνα

Οι Αλβανοί θέλουν η Σερβία να ξεχάσει την προβοκάτσια στον αγώνα

Νέο κεφάλαιο ή νέα αρχή στις σχέσεις Αλβανίας – Σερβίας χαρακτήρισε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα είναι η πρώτη στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ως τέτοια από μόνη της αποτελεί νέο κεφάλαιο ή νέα αρχή, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί ό,τι πρέπει να κάνουν στο μέλλον οι δύο χώρες προς όφελος της διμερούς συνεργασίας, της ειρήνης και της δημοκρατικής σταθερότητας στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Μπουσάτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είπε ακόμη ότι το πλαίσιο, στο οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση -μετά τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο- μαρτυρά τη σημασία που προσδίδουν οι δύο χώρες στην προσέγγιση της περιοχής με την ΕΕ, μέσω οικονομικών έργων και έργων υποδομών.

Οι σχέσεις Τιράνων και Βελιγραδίου είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ και υπό την έννοια αυτή κάθε πρόοδος και συγκεκριμενοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας συνεισφέρει σε όλα αυτά.

«Το Κόσοβο είναι τώρα περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνής πραγματικότητα, η οποία δεν χωρίζει τη Σερβία από την Αλβανία και ακόμη λιγότερο χωρίζει τη Σερβία από τη Δύση και του ευρωπαϊκού της μέλλοντος» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η ιδέα της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» είναι μέρος της επίσημης πολιτικής των Τιράνων, ο κ. Μπουσάτι απάντησε πως «αυτή η ιδέα ήταν πάντα ο εφιάλτης της Σερβίας, ποτέ δεν ήταν μέρος του πολιτικού μας προγράμματος και του πολιτικού μας στόχου» και πρόσθεσε ότι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης των Τιράνων είναι να γίνει ολόκληρη η περιοχή τμήμα της ΕΕ.

Ερωτηθείς πώς βλέπει την περιοχή τα επόμενα δέκα χρόνια, ο κ. Μπουσάτι υπενθύμισε ότι η Σερβία και η Αλβανία είναι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, μόνο που η Αλβανία δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ελπίζω και επιθυμώ, μετά από 10 χρόνια, όχι μόνον οι χώρες μας, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Τα Βαλκάνια έχουν ανάγκη από την Ευρώπη και στον ίδιο βαθμό η Ευρώπη έχει ανάγκη από τα Βαλκάνια, τόνισε.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ελπίζουμε όλοι να ενταχθούμε, μας μαθαίνει ότι τα κράτη, ανεξάρτητα από παλιά και νέα προβλήματα πρέπει να βλέπουν το ευρωπαϊκό μέλλον, στο οποίο κάποια μέρα θέλουν να συνεισφέρουν ως μέλη της ΕΕ» τόνισε.

Η ευρωπαϊκή προοπτική θα αυξήσει τις ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, και είμαι πεπεισμένος ότι θα μειώσει τις υπάρχουσες διαφορές, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι θα συμφωνηθεί με τις σερβικές αρχές, «σύμφωνα με τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης και της καλής πρακτικής».

Ο κ. Μπουσάτι, ο οποίος συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας στο Βελιγράδι δήλωσε ότι δεν βλέπει τίποτα αμφιλεγόμενο στην πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το Πρέσεβο.

«Και άλλοι Αλβανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια άφιξης στο Βελιγράδι επισκέπτονταν το Πρέσεβο και ο κ. Ράμα ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Πρέσεβο, όπως έκανα και εγώ ως μέλος της αντιπολίτευσης μετά από επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι μία φυσιολογική πρακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.