ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία

Ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία

Σε ένα  χλιαρό διάβημα προχώρησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ για τα πρόσφατα επεισόδια στην Κλεισούρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου κ.Δελαβέκουρα, ομάδα Αλβανών εθνικιστών προκάλεσε  «μικρής κλίμακας επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας που είχαν μεταβεί επί τόπου για τους εορτασμούς (28ης Οκτωβρίου).

Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των επεισοδίων, που δεν έχουν προηγούμενο, απαιτήθηκε επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας.

Προφανώς στο ΥΠΕΞ αγνοούν την υποστήριξη των κρατικών αρχών προς την ακραία “Ερυθρόμαυρη συμμαχία” και τα ορφανά των Τσάμηδων τα οποία ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στο Αλβανικό πολιτικό σύστημα.

Η χαλαρή Ελληνική στάση όπως είναι φυσικό αποθρασύνει περαιτέρω τα ακραία στοιχεία, ενώ προκαλεί και διαγωνισμό δηλώσεων υποστήριξης τους από κορυφαία πρόσωπα τις αλβανικής πολιτικής σκηνής.

Η Αλβανική κυβέρνηση απάντησε στο Ελληνικό διάβημα μέσω του ΥΠΕΞ κ.Παναρίτι, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα επεισόδια αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα για ασέβεια.

«Θεωρώ ότι είναι απολύτως αδικαιολόγητες οι πορείες αυτές που σου θυμίζουν τις πορείες της εποχής του Β ‘Παγκόσμιου Πόλεμου, “την μεγάλη πορεία προς τη Ρώμη” και ούτω καθεξής, γιατί κανονικά είναι περιττές. Προφανώς τέτοιες πορείες μπορούν να γίνουν πολύ καλά στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να γίνονται τέτοιες επιδρομές στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς να υπάρξει προηγούμενη επικοινωνία με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, πράγμα το οποίο αποτελεί έλλειψη σεβασμού», δήλωσε ο Παναρίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης για στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό “ABC News”.

Τις  δηλώσεις Παναρίτι εξήρε ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι. “Ο Παναρίτι κατά την άποψή μας έφερε την πνοή που χρειάζεται στη διπλωματία μας και αυτό το πνεύμα θα πρέπει να επιστρέψει και στο αξίωμα της κυβερνήσεως”, υποστήριξε σε σχετική δήλωση του για τις “ελληνικές προκλήσεις” όπως τις αποκαλεί, σε Κλεισούρα και Βουλιάρατι.

Την ίδια στιγμή που ο κ.Παναρίτι ζητά “έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων” από την Αθήνα, οι ακραίοι εθνικιστές της “Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας” ανακοίνωσαν προκλητικά την διοργάνωση συνεδρίου για τα “Αλβανικά εθνικά δίκαια”, στο κέντρο των Αθηνών (ξενοδοχείο Στάνλεϊ). Η εκδήλωση βέβαια ματαιώθηκε όταν ενημερώθηκαν διακριτικά από τις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

 Ανάλογη “εκδήλωση” σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στις 28 Νοεμβρίου στο Μοναστήρι των γειτονικών Σκοπίων, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας

Ενδεικτική της κάλυψης που παρέχεται σε τέτοιες συμπεριφορές σε υψηλότατο επίπεδο, ήταν και η δήλωση του Ιλίρ Μέτα, προέδρου του σοσιαλιστικού LSI, o οποίος ξεκαθάρισε ότι το «Τσάμικο» ζήτημα είναι νούμερο ένα στην πολιτική ατζέντα του κόμματος του.

Η παρουσία του Αλβανού υπουργού Υγείας και μέλους του LSI κ Βασίλη Τάβο στην Αθήνα δεν πτόησε ούτε στο ελάχιστο τον κ. Μέτα, το κόμμα του οποίου είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπερίσα, όπως και το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU).

Προφανώς και οι δηλώσεις Μέτα (πρώην πρωθυπουργού και δυό φορές υπουργού Εξωτερικών) έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.