Σε εφαρμογή η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας για τα σύνορα από τον Δεκέμβρη

Σε εφαρμογή η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας για τα σύνορα από τον Δεκέμβρη

Από αρχές Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας  για τα σύνορα, αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι όλες οι συνοριακές διαβάσεις από την πλευρά του Κοσόβου θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Πρίστινας ενώ στο βορρά, ύστερα από απαίτηση του Ντάτσιτς, θα συνεχίσει να έχει ρόλο επίβλεψης η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη EULEX.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

Για την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Σέρβων στο κεντρικό και νότιο Κόσοβο συμφωνήθηκε να συσταθούν ειδικές αστυνομικές ομάδες με τη συμμετοχή και αστυνομικών σερβικής εθνότητας, που θα αναλάβουν την προστασία των μνημείων και των ναών.

Στη συνάντηση Ντάτσιτς – Θάτσι, που όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί από κάθε πλευρά μία ομάδα επαφής που θα επιβλέπει την εφαρμογή όσων συμφωνηθούν στη διάρκεια του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας έθεσε και το θέμα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις πόλεις Νις και Πρίστινα και ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η πρόταση αυτή του Ντάτσιτς υποστηρίχθηκε και από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι.

Για το θέμα των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο ο Θάτσι ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στη χρηματοδότηση τους από την πλευρά της Σερβίας. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν έχει μυστικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των σερβικών θεσμών στο Κόσοβο και όλες οι χρηματοδοτήσεις γίνονται μέσω του προϋπολογισμού.

Νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ντάτσιτς και Θάτσι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.