«Αδείαζουν» Αθήνα και Σκόπια οι ΗΠΑ: «Να βρουν μόνοι τους λύση» (φωτό, βίντεο)

«Αδείαζουν» Αθήνα και Σκόπια οι ΗΠΑ: «Να βρουν μόνοι τους λύση» (φωτό, βίντεο)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, στην προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα.

Όταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική διπλωματία θα εμπλακεί απευθείας στη διαδικασία για το ονοματολογικό, σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν περίπλοκα, ο Μίτσελ απάντησε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν μόνες τους το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση για τη χώρα σας, ή για την Ελλάδα. Όμως, πρέπει να τονίζω ότι είστε στον σωστό δρόμο και θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε», συμπλήρωσε.

«Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση θα είναι μία κοινή λύση. Πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και η Ελλάδα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο. Είναι τεράστια ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ακόμη ο Αμερικανός αξιωματούχος και σημείωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη κάθε αμερικανική βοήθεια. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοματολογικού, απάντησε:

«Το ζήτημα αυτό υπάρχει εδώ και 25 χρόνια χρόνια και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δύσκολο και επώδυνο. Οποιος φίλος βοηθήσει την ΠΓΔΜ να το επιλύσει, ιδιαίτερα ένας φίλος και σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ, είναι καλοδεχούμενος.

Ακόμη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μπαίνουν στην τελική φάση, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό προσχέδιο συμφώνου, απάντησε ότι κάθε έγγραφο αξίζει να ληφθεί υπόψη. «Οτιδήποτε είναι βοηθητικό θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία», σημείωσε.

Τέλος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα του περιμένει να λάβει τον Απρίλιο πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.