Έκρυθμη ήταν χθες η κατάσταση στη Σλοβενία όταν οι διαδηλώσεις κατά του δημάρχου της πόλης Μάριμπορ Φρανκ Κάνγκλερ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες για διαφθορά, ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε γύρω στις 7 χθες το απόγευμα, όταν περίπου 10.000 διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Δημαρχείο και άρχισαν να το «σφυροκοπούν» πετώντας πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα.

Μάλιστα, χρειάστηκαν ενισχύσεις και από αέρος με τη συνδρομή ελικοπτέρου της αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία ομάδα ταραξιών, που φέρεται να επιτέθηκε στην αστυνομία με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και προέβησαν σε συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αναχαιτίσουν πλήρως τις βίαιες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται γύρω στις 10 χθες το βράδυ, ενώ ως τις 9 είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο UKC του Μάριμπορ εννέα άτομα, εκ των οποίων οι πέντε αστυνομικοί. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση στο Μάριμπορ, που ξεκίνησε ειρηνικά στην πλατεία Τργκ Σβόμποντε. Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε διάφορα συνθήματα κατά του δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε, σήμερα, πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Η αστυνομική παρουσία ήταν, αρχικά, λιγότερο αισθητή σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, όταν η διαδήλωση που διοργανώθηκε έλαβε βίαιες διαστάσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Σλοβενίας, μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Ωστόσο, με εξαίρεση το Μάριμπορ, δεν αναφέρθηκαν αλλού εκτεταμένα επεισόδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr