Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βάλεντιν Ίνζκο καλεί την διεθνή κοινότητα να δείξει μεγαλύερη προσοχή στην Β-Ε

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βάλεντιν Ίνζκο καλεί την διεθνή κοινότητα να δείξει μεγαλύερη προσοχή στην Β-Ε

Η τελευταία έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βάλεντιν Ίνζκο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιέγραφε μία θλιβερή εικόνα για το πολιτικό τοπίο της χώρας και καλούσε τη διεθνή κοινότητα να πείσει τους πολιτικούς ηγέτες της Β-Ε να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Η έκθεση του Ίνζκο, η οποία υποβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ανέφερε πως τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη επιθυμία και ικανότητα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της Β-Ε, προτού ξεκινήσει η χώρα το επόμενο στάδιο της ένταξης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ.

Ο Ίνζκο ανέφερε πως τα κόμματα έχουν συμμετάσχει σε ατέλειωτη σειρά αντιπαραθέσεων για την εξουσία, σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή πολιτική κρίση, αναφερόμενος στις ενέργειες των πολιτικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος “ανοικτά και δημόσια υπερασπίζεται τη διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης”.

“Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχτεί τέτοιου είδους προκλήσεις, και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την ικανότητα να τους σταματήσουμε”, δήλωσε ο Ίνζκο. “Πρέπει να εκφράσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ τι αναμένεται από τους πολιτικούς ηγέτες και τι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό. Πρέπει να σταματήσουν τη διασπαστική συμπεριφορά και να ξεκινήσουν επιτέλους να καθοδηγούν τη χώρα προς την πλήρη επανένταξη, προς το συμφέρον όλων των πολιτών της”.

Ο Ζιγιάντ Μπετσίροβιτς, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, ανέφερε πως θα είναι δύσκολη η εξεύρεση πολιτικής λύσης.

“Οποιαδήποτε ελπίδα ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ πρόκειται να σημειώσει πρόοδο στη Β-Ε αποτελεί κλασσική πολιτική ουτοπία, επειδή ο Ντόντικ είναι άτομο το οποίο υπερασπιζόταν και εφήρμοζε τις πολιτικές του Ράντοβαν Κάραζιτς και τη διακήρυξη της Δημοκρατίας Σέρπσκα ως κράτος στα εδάφη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης”, δήλωσε ο Μπετσίροβιτς στους SETimes.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.