Η EULEX στο Κόσοβο υπέκλεπτε τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και άλλων αξιωματούχων

Η EULEX  στο Κόσοβο υπέκλεπτε τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και άλλων αξιωματούχων

Σαλο έχει προκαλέσει στο Κόσοβο το γεγονός ότι η EULEX παρακολουθούσε μυστικά τις συνομιλίες αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου οι οποίες στην συνέχεια  διέρρευσαν  στα ΜΜΕ του Κοσόβου  στα πλαίσια  ενεργειών της ειρηνευτικής δύναμης της ΕΕ  κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι μυστικές ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν τον Πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος PDK όπως  τον γενικό γραμματέα και Πρόεδρο του κοινοβουλίου Γιακούπ Κράσνικι αποκαλύπτοντας συμπεριφορές νεποτισμού σε κυβερνητικά όργανα.

Ο Θάτσι καταδίκασε έντονα τη διαρροή στα ΜΜΕ του Κοσόβου , λέγοντας ότι οι αυτές οι δημοσιεύσεις των συνομιλιών  υπονομεύουν την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στο σύνολο της αλλά και  την ομαλή λειτουργία του κράτους. Ό ίδιος έστειλε επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, ζητώντας τη λήψη επειγόντων μέτρων κατά των υπευθύνων.

Η EULEX εξέφρασε τη λύπη της για τη διαρροή, αλλά δήλωσε πως δεν ήταν υπεύθυνη γι’ αυτή.

“Το δικαστήριο και οι δικηγόροι υπεράσπισης έλαβαν αντίγραφο του ιδίου υλικού. Στα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης περιλαμβάνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μεταξύ των οποίων [ήταν] και τα αρχεία που κατέληξαν στο κοινό”, είπε η Μπάρντα Αζάρι, εκπρόσωπος τύπου της EULEX τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία αποτελούσε μέρος των ενεργειών κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι εισαγγελείς του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο που ρυθμίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

“Οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι ένα από τα μέτρα που  ενδέχεται να παράσχουν στοιχεία στην ερευνητική διαδικασία. Στις περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πιστεύω ότι έχει βοηθήσει στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων”, είπε ο Σίλε Χότζα,  γενικός εισαγγελέας της περιοχής Πρίζρεν, στους SETimes.

“[Ωστόσο] η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε αυτή και σε άλλες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να φτάνει στο κοινό. Θα πρέπει να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα ιδιαίτερα όταν διεξάγεται μυστική έρευνα”, πρόσθεσε ο Χότζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr         

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.