ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο λόγος που υπέγραψε πρώτος το υπόμνημα για το «τσάμικο» ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Alfred Moisiu

Ο λόγος που  υπέγραψε πρώτος  το υπόμνημα για το «τσάμικο» ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Alfred Moisiu

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Alfred Moisiu, ήταν ο πρώτος πολιτικός που υπόγραψε το ψήφισμα του PDIU για το υποτιθέμενο “τσάμικο ζήτημα”. Το γεγονός σχολιάστηκε απ’ το σύνολο του αλβανικού τύπου παρουσιάζοντας τον κ. Moisiu ως “καθαρό πατριώτη” που έχει ξεκάθαρη θέση για τις «σοβαρές εθνικές υποθέσεις» όπως αυτή του PDIU αναφέρει η ιστοσελίδα aftonomi.gr.

 Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Gazeta Shqiptare, ο κ. Moisiu δήλωσε: «Εγώ στηρίζω το υπόμνημα για το Τσάμικο και όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να το στηρίξουν. Αυτό είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι κάτι εθνικιστικό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζητάμε τα δίκαια που μας έχουν απαγορευθεί».

 Η κίνηση αυτή του Moisiu δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς πέραν του ότι μεγάλωσε και καλλιεργήθηκε με το μίσος κατά της Ελλάδος, ο Alfred Moisiu, είναι πρώην στρατιωτικός και έχει διατελέσει και υφυπουργός αμύνης κατά την περίοδο του Χοτζικού καθεστώτος.

 Πριν λίγα χρόνια όταν ήταν πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας και είχε προγραμματίσει συνάντηση στους Αγίους Σαράντα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια, όλοι φυσικά θυμόμαστε την διαδήλωση των τσάμηδων έξω απ΄το χώρο του ξενοδοχείου. Τότε η συνάντηση ματαιώθηκε διότι κ. Παπούλιας δεν δέχτηκε να τον συναντήσει.

 Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος που ο Moisiu υπέγραψε το υπόμνημα για το «τσάμικο ψήφισμα», πολύ πιο προσωπικός και οικογενειακός. Απ’ ότι φαίνεται ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας δεν μπορεί να ξεχάσει τους παλιούς “λογαριασμούς” που έχει η οικογένειά του με την Ελλάδα. Όταν στις 28 Οκτωβρίου η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα, ο πατέρας του Spiro Moisiu, έτυχε να ήταν διοικητής των αλβανικών ταγμάτων εθελοντών που στήριζαν τις φασιστικές μεραρχίες.

Όλοι γνωρίζουν πως τα τάγματα με αλβανούς εθελοντές στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, είχαν ένα συγκεκριμένο σκοπό, την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και την προσάρτηση σε αυτήν ελληνικών εδαφών. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Jakomoni (δοτός πρωθυπουργός από τους Ιταλούς), οι αλβανικές δυνάμεις που πολέμησαν στο πλευρό των Ιταλών φασιστών του Μουσολίνι  ξεπερνούσαν τις 19.000 (Francesko Jakomoni: Politika e Italise ne Shqiperi – Η πολιτική της Ιταλίας στην Αλβανία).

 Προφανώς ο Alfred Moisiu σήμερα προσπαθεί να κάνει πράξη αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο πατέρας του την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.