Τουρκία και ΠΓΔΜ συνεργάζονται για το άνοιγμα των Οθωμανικών αρχείων

Τουρκία και ΠΓΔΜ συνεργάζονται για το άνοιγμα των Οθωμανικών αρχείων

Τουρκία και ΠΓΔΜ ξεκινούν κοινό έργο καταγραφής και  ψηφιοποίησης του συνόλου των εγγράφων του Οθωμανικού αρχείου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, με το Τουρκικό Εθνικό Αρχείο να ελπίζει σε εφαρμογή σε περίπου 40 ακόμα χώρες.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί σε πιο διαφανή ιστορική έρευνα και να καταστήσει τα λεπτομερή Οθωμανικά αρχεία πιο προσβάσιμα σε ερευνητές και ιστορικούς για καλύτερη κατανόηση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής εδαφών που βρίσκονταν παλαιότερα υπό Οθωμανική ηγεμονία.

Η ΠΓΔΜ, ως κέντρο της Οθωμανικής ηγεμονίας στα Βαλκάνια για πάνω από πέντε αιώνες, διαθέτει κάποια από τα πιο πλούσια Οθωμανικά αρχεία εκτός Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κτηματολογίων, δικαστικών εγγράφων (kadi) και άλλα λεπτομερή έγγραφα από την Οθωμανική περίοδο.

Ωστόσο, ο Μουσταφά Μπουντάκ, υποδιευθυντής των Πρωθυπουργικών κρατικών αρχείων στην Τουρκία, δήλωσε στους SETimes πως μέχρι σήμερα έχει υπάρξει έλλειψη περιεκτικής καταγραφής  και ψηφιακής επεξεργασίας των Οθωμανικών αρχείων που υπάρχουν διαθέσιμα στην ΠΓΔΜ.

“Μπορούμε να προσφέρουμε στις Αρχές της πΓΔΜ την απαραίτητη εκπαίδευση για τα αρχεία, με όλο το πρόσθετο προσωπικό εμπειρογνωμόνων και τον εξοπλισμό“, δήλωσε, προσθέτοντας πως μετά το μονοετές πρόγραμμα η εμπειρία που θα αποκτήσει η ΠΓΔΜ θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στην Αλβανία και πιθανώς και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Στην ΠΓΔΜ, ένας στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει τις γνώσεις για την Οθωμανική ιστορία και τον πολιτισμό ερευνητών από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, υπερνικώντας ταυτόχρονα προκαταλήψεις εντός της κοινωνίας της χώρας σχετικά με την Οθωμανική ιστορία.

Ο Μπουντάκ σημείωσε πως “τα αρχεία αποτελούν τη γραφειοκρατική μνήμη ενός κράτους, καθώς επίσης το κύριο εργαλείο μνήμης ανάμεσα στο έθνος και στο κράτος”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.