Οι τσάμηδες αναζητούν «σπόνσορες» για το ψήφισμα τους

Οι τσάμηδες αναζητούν «σπόνσορες» για το ψήφισμα τους

Σε αδιέξοδο όπως φαίνεται καταλήγει για ακόμη το «τσάμικο ψήφισμα» με το PDIU να αναζητά διεθνή υποστήριξη για την έγκριση του από την αλβανική βουλή καθώς όλα τα κόμματα έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το θέμα αυτό ααναφέρει η  aftonomi.gr .

Την ίδια ώρα φαίνεται πως οι τσάμηδες έχουν την δυναμική υποστήριξη των αλβανο-αμερικανικών οργανώσεων οι οποίες ζητούν την εξέταση του ψηφίσματος και από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, ο αλβανο-αμερικάνικος σύλλογος και η αλβανο-αμερικάνικη ομοσπονδία «Vatra» με έδρα το Detroit υποστηρίζουν το ψήφισμα για την «αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των αλβανοτσάμηδων στην Ελλάδα» και ζητούν «να σταλεί το ψήφισμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον».

Αυτοί οι σύλλογοι πιστεύουν ότι το αμερικανικό κράτος είναι το κλειδί για την δίκαιη επίλυση του ζητήματος αυτού χρησιμοποιώντας όλους τους δημοκρατικούς μηχανισμούς, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο με στόχο «το άνοιγμα της πόρτας της Τσαμουριάς στους αλβανοτσάμηδες».

Η Αλβανο-αμερικανική Ένωση τονίζει πως το ψήφισμα που κατέθεσαν στην αλβανική βουλή οι Dashamir Tahiri και Shpetim Idrizi του PDIU παρουσιάζει «μια ιστορική αλήθεια που παραμένει ανοιχτή πληγή για το έθνος της Αλβανίας», και τονίζουν πως «οι αλβανο-αμερικάνικοι σύλλογοι στις ΗΠΑ στηρίζουν και συνυπογράφουν άνευ όρων το ψήφισμα αυτό».

Μάλιστα σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πραγματοποίησε γενοκτονία εις βάρος των αλβανοτσάμηδων.

«Δηλώνουμε χωρίς δισταγμό πως η ελληνική γενοκτονία ενάντια των αλβανοτσάμηδων μέσω στρατιωτικών σχηματισμών με διοικητή τον περιβόητο Ναπολέων Ζέρβα, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία μετά το εβραϊκό ολοκαύτωμα… με τους ελληνικούς κύκλους να μην το αναγνωρίζουν και να διατυμπανίζουν πως αυτό δεν είναι ένα ιστορικό ζήτημα»- αναφέρουν μεταξύ άλλων στην προκλητική ανακοίνωσή τους οι αλβανο-αμερικανικοί σύλλογοι των ΗΠΑ.

Και συνεχίζουν την ανακοίνωση τους υποστηρίζοντας πως «η Πρέβεζα είναι αλβανική γη» και πως «οι τσάμηδες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα αλλά στην Πρέβεζα, στην αλβανική γη των τσάμηδων προγόνων τους απ’ όπου εκδιώχτηκαν πριν από 68 χρόνια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.