ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η στιγμή της αλήθειας: Αύριο ξεκινά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια

Η στιγμή της αλήθειας: Αύριο ξεκινά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια

Μετά το πλήρως αποτυχημένο αλλά μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ προχωρά τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται από τη Συμφωνία Εκχώρησης της Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα 15/10 θα έρθουν συνταγματικές αλλαγές για συζήτηση στη Βουλή οι οποίες αφού συζητηθούν το περισσότερο για 10 μέρες ή το λιγότερο για 1, (δηλαδή η ψηφοφορία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την Τρίτη) θα πρέπει να ψηφιστούν από τα 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή από 80 από τους 120 βουλευτές.

Αν υπάρξει θετική ψήφος μετά ακολουθεί μία μακρά διαδικασία, καθώς η κάθε τροποποίηση θα πρέπει να εγκριθεί ξεχωριστά . Ολόκληρη η διαδικασία, αν εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές στην πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 100 μέρες.

Αν υπάρξει αρνητική ψήφος τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και σε νέο άγνωστο χρονοδιάγραμμα, καθώς ο Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές.

Μέχρι στιγμής επικρατεί μια σύγχυση και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν ο Ζάεφ έχει βρει τους 11 βουλευτές που χρειάζεται η όχι, αφού κανείς δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του δημόσια.

Βέβαια όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν προσπάθεια επηρεασμού των βουλευτών τους, ενώ όπως έχει αποκαλύψει το pronews.gr οι πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις είναι αφόρητες και τα λεφτά που προσφέρονται πολλά

Πάντως στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις Συνταγματικές αλλαγές και οι 7 βουλευτές του VMRO-DPMNE ψήφισαν κατά.

Η συνταγματική αναθεώρηση σε αντίθεση με το δημοψήφισμα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ακόμα κι αν «ναυαγήσει» η συνταγματική αναθεώρηση και προκηρυχθούν εκλογές θεωρείται απίθανο να αποσυρθεί από τη συμφωνία, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο πιθανό είναι να κάνει το…σταυρό της ελπίζοντας πως οι εκλογές στη γειτονική χώρα θα βγάλουν το VMRO-DPMNE ή η διαδικασία θα καθυστερήσει τόσο πολύ που δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι τις ελληνικές εκλογές το Μάιο και η «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας, θα πέσει στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια αν δρούσε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί από το δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου καταδεικνύουν πως ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά είναι εντονότερος από ποτέ, αλλά αυτά είναι…ψιλά γράμματα για Τσίπρα-Καμμένο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.