ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σκόπια: Μέχρι και δέκα ημέρες μπορεί να διαρκέσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Σκόπια: Μέχρι και δέκα ημέρες μπορεί να διαρκέσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Κρίσιμες οι ημέρες που διανύουν τα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να δίνει μάχη στο Κοινοβούλιο ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την συνταγματική αναθεώρηση αναγκαία συνθήκη για την επικύρωση εκ μέρους των Σκοπίων της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος στην Βουλή στα Σκόπια μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Η ανθρωπογεωγραφία στην Βουλή στα Σκόπια

Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων). Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Εν τω μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.