ΠΓΔΜ: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

ΠΓΔΜ: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Στην ΠΓΔΜ είναι στραμμένα τα βλέμματα Αθήνας και Ευρώπης καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, που ίσως κρίνει το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγγέλλει απόπειρα χρηματισμού τουλάχιστον δύο βουλευτών της και έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, επανέλαβε ενόψει της ψηφοφορίας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας χάσιμο χρόνου τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή.

Η κενή περιεχομένου συζήτηση στη Βουλή είναι αντιπαραγωγική και καταστρατηγεί τη βούληση του λαού», ανέφερε χθες το VMRO-DPMNE. Ενώ την Τετάρτη ο Γ.Γ. του κόμματος, Ιγκορ Γιανούσεφ δήλωσε σε τοπικό δίκτυο ότι είναι πεπεισμένος πως οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν θα σπάσουν την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν τις προτάσεις για τη συνταγματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του κόμματος για να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ λέει χαρακτηριστικά: «Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει στη συνέντευξή του ο κ. Μιλόσοσκι. Όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».

Νέα έκκληση Ζάεφ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί πάντως να ελπίζει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσει σύσσωμη τις τροποποιήσεις και ότι θα βρεθεί κάποιοι που θα αγνοήσουν τις κομματικές ντιρεκτίβες.

«Συνάδελφοι βουλευτές, ας πούμε “ΝΑΙ” στην ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Η ιστορία θυμάται τις σωστές αποφάσεις», έγραψε χθες στο Facebook ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμισλαβ Τούντεβ δήλωσε: «Δεν υπάρχει εναλλακτική. Κάθε άλλη πρόταση σημαίνει απομόνωση. Η “Μακεδονία” ανήκει στον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο, έστω κι αν έχει πρόβλημα μ’ αυτό ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι [επικεφαλής του VMRO-DPMNE]».

ΕΛΚ: Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στο Twitter o Τζόζεφ Ντόουλ, πρόεδρος του ΕΛΚ, του οποίου μέλος είναι το VMRO-DPMNE, καλεί την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να είναι εποικοδομητική στη δημοκρατική διαδικασία υπογραμμίζοντας πως φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις στην ΠΓΔΜ, που θα είναι καθοριστικές για τις μελλοντικές γενιές. Η αντιπολίτευση φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να είναι εποικοδομητική στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει.

Πολύ δύσκολο το στοίχημα για τον Ζάεφ

Το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι μπορεί να υπολογίζει στην ψήφο τουλάχιστον 72 από τα 120 μέλη της Βουλής, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές για να περάσει τις τροποποιήσεις στο σύνταγμα της χώρας.

Με δεδομένη τη στάση της αντιπολίτευσης τα πράγματα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου η πΓΔΜ οδηγείται στις κάλπες, όπως έχει δεσμευτεί ο Ζόραν Ζάεφ, εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανώς στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα προσπαθήσει να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει μόνος του τις αλλαγές στο Σύνταγμα που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΠΓΔΜ άρχισε επίσημα ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ

Η Δύση παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και βάζει πλάτες στον πρωθυπουργό της ΠΓΜΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ για να στήριξη τη συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις στη γειτονική χώρα, που άρχισε χθες επίσημα συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την ένταξή της στη Συμμαχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ΠΓΔΜ έκανε έναν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκινώντας διήμερες επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας που υπενθυμίζει τις δηλώσεις του ΓΓ της, Γιενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο, ότι το πρωτόκολλο ένταξης θα μπορέσει να υπογραφεί μόνον όταν η χώρα υιοθετήσει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματός της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.