ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το παρασκήνιο πίσω από την απειλή «βέτο» του Βούλγαρου υπ. Άμυνας – Τι αποκαλύπτει Σκοπιανός αναλυτής

Το παρασκήνιο πίσω από την απειλή «βέτο» του Βούλγαρου υπ. Άμυνας – Τι αποκαλύπτει Σκοπιανός αναλυτής

Σκοπιανοί αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια καθώς και το υπόβαθρο πίσω από την απειλή του Βούλγαρου υπουργού Άμυνας να θέσει βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αφορμή τα περί «μακεδονικής γλώσσας».

Λάδι στη φωτιά του Σκοπιανού την οποία άναψε η Συμφωνία των Πρεσπών, έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας», οι οποίες πέραν της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην Ελλάδα, έφεραν αντιδράσεις και στη Βουλγαρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απείλησε το Σάββατο ότι δε θα επιτρέψει η «μακεδονική γλώσσα» να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλώντας με βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παρότι μετά τις αντιδράσεις στην Αθήνα, ο κ. Ζάεφ είχε εμφανιστεί να οπισθοχωρεί για το θέμα της γλώσσας, μετά και το μήνυμα του Βούλγαρου υπουργού, δήλωσε σήμερα:

«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες».

Να ερμηνεύσει τη στάση του Βούλγαρου υπ. Άμυνας καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται επιχειρεί o πολιτικός αναλυτής από την πΓΔΜ, Branko Djordjevski, μιλώντας στον δημοσιογράφο του Sputnik Σερβίας, Nikola Joksimovic.

Σύμφωνα με τον Branko Djordjevski, η στάση του Βούλγαρου υπουργού προέκυψε από το πολιτικό πλαίσιο: πριν λίγες εβδομάδες, ξέσπασε στη χώρα ένα σκάνδαλο διαφθοράς με το εμπόριο Βουλγαρικής υπηκοότητας και διαβατηρίων που σου επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ και τη δυνατότητα εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα. Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται πρόσωπα του υπουργείου Άμυνας και ο ίδιος ο υπουργός Καρακατσάνοφ.

«Η καλύτερη διέξοδος σε αυτή τη συνθήκη είναι να κάνεις ορισμένες ακραίες δηλώσεις προκειμένου να μετατοπίσεις την προσοχή του κοινού. Δεν πιστεύω ότι ο Καρακατσάνοφ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη βουλγαρική κυβέρνηση. Ναι, είναι εκπρόσωπος του κυβερνώντος συνασπισμού, όμως ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ παίζει έναν σημαντικό ρόλο εκεί και είναι ξεκάθαρος υποστηρικτής αυτής της συμφωνίας», εξηγεί ο Djordjevski.

Ο ίδιος τονίζει επίσης πως «τέτοιες δηλώσεις δεν είναι απροσδόκητες. Θα συνεχιστούν. Οι γείτονες της πΓΔΜ θα προσπαθήσουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος για τους ίδιους από την σημερινή κατάσταση, επειδή έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Τέτοια πράγματα θα συμβούν και θα καθυστερήσουν την Ευρω-Ατλαντική ένταξη της Μακεδονίας, όμως δε νομίζω ότι θα μπλοκαριστεί. Δε βλέπω ανυπέρβλητα εμπόδια στον δρόμο της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο ειδικός από την πΓΔΜ στις Διεθνείς Σχέσεις, Aleksandar Dashtevski, υπενθυμίζει ότι πριν τον Καρακατσάνοφ, τα Σκόπια είχαν απειληθεί με παρόμοιο τρόπο από τον ίδιο τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και άλλους Βούλγαρους πολιτικούς, κι ως εκ τούτου ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας δεν «εφηύρε τον τροχό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει τη Μακεδονία με το όνομά αυτό, όμως δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα που θεωρείται βουλγαρική διάλεκτος, τροποποιημένη υπό τη σερβική επιρροή στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα που η χώρα ήταν μέλος της Γιουγκοσλαβίας. Στο σύμφωνος φιλίας και καλής γειτονίας των δύο χωρών, δεν υπάρχει αναφορά ούτε σε «Μακεδόνες» ούτε σε μακεδονική γλώσσα. Αντίθετα στο κείμενο υπάρχει η προσεκτικά διατυπωμένη φράση: «οι γλώσσες των δύο κρατών, σύμφωνα με τα Συντάγματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.