Σήμερα είναι η ώρα του λαού! – Οι Έλληνες βροντοφωνάζουν για τη Μακεδονία- Διαδηλωτές καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα

Σήμερα είναι η ώρα του λαού! – Οι Έλληνες βροντοφωνάζουν για τη Μακεδονία- Διαδηλωτές καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα. Eίναι η ώρα να μιλήσει ο λαός. Είναι η ώρα που όλοι θα βροντοφωνάξουν για τη Μακεδονία. Είναι μία, είναι Ελληνική και δεν ξεπουλιέται από καμία κυβέρνηση.

Αν και το «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 2 μ.μ., ήδη, από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Σύνταγμα. Σε βίντεο που έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι κάθε ηλικίας τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή» ακόμη και μέσα στους σταθμούς του μετρό, αλλά και συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα ξεπεράσει εκείνη της συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο. Κάνουν λόγο για μετακίνηση 150.000-200.000 διαδηλωτών, με τουλάχιστον 3.000 πούλμαν.

Τα λεωφορεία από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια Αφιδνών ως τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη, ανά δέκα περίπου. Τα λεωφορεία από τη δυτική και νότια Ελλάδα συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια της Μάνδρας και θα κατευθύνονται στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ.

Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο από το πρωί της Κυριακής. Ηδη, από τις 10:00 έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια», με εντολή της αστυνομίας, ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων, καθώς στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Επιπλέον, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, ενώ προβλέπεται και διακοπή της κυκλοφορίας, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πάνω από 3.000 λεωφορεία στην Αθήνα

Δεκάδες είναι τα λεωφορεία ξεκινούν από πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέροντας πολίτες για το αυριανό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και συντονίστηκε κυρίως μέσω του facebook.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, έπειτα από επικοινωνία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής ενημερώνει πως:

1. τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Αφιδνών και, ανά δέκα περίπου, θα συνοδεύονται από οχήματα της Αστυνομίας ως το μετρό Κατεχάκη (πλησίον).

2. τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από τη Δυτική και Νότια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Μάνδρας και θα συνοδεύονται από οχήματα στα μετρό ΦΙΞ και ΣΕΦ.

Επίσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 ζήτησε εγγράφως από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ την πύκνωση των δρομολογίων του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Παρ΄όλο που η πύκνωση των δρομολογίων προς τους σταθμούς περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος (Ευαγγελισμός, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Φιξ) εξυπηρετεί οικονομικά την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση – ούτε καν απάντηση – παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις της Επιτροπής Αγώνα.

Κατόπιν τούτων, παρακαλούνται όσοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να προγραμματίσουν έγκαιρα την προσέλευση τους, καθώς θα είναι απαραίτητο να περπατήσουν μέχρι την Πλατεία Συντάγματος χωρίς να υπολογίζουν στην εξυπηρέτησή τους από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ προς τους πλησιέστερους σταθμούς του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Ποιοι θα μιλήσουν

Ένας από τους ομιλητές θα είναι ο ομογενής Κρις Σπύρου, ο πρώην γερουσιαστής και πρόεδρος της βουλής του Νιου Χαμσάιρ. Θα είναι και η Αφροδίτη Μάνου μια γυναίκα και καλλιτέχνης που δεν ήταν στο προηγούμενο συλλαλητήριο και τώρα έχει συγκεντρώσει δίπλα της και όλους τους καλλιτέχνες που είναι εναντίον της συμφωνίας. Θα είναι και ένας εκπρόσωπος από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αττικό Μετρό οι σταθμοί Σύνταγμα, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο θα κλείσουν από τις 10.00 μέχρι νεοτέρας. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου. Θα διακοπεί η κυκλοφορία στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το μεγάλο – όπως προβλέπεται – συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις.

Βασικός άξονας των μέτρων είναι σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή όσοι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο του Συντάγματος με οποιεσδήποτε ομάδες αντιεξουσιαστών θα επιχειρήσουν να κάνουν αντισυγκέντρωση.

Έτσι θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες, δηλαδή φραγμοί, με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και εμπνευστές του σχεδίου ασφαλείας, κατέληξαν σε τρεις μεγάλους υπαίθριους χώρους (ΟΑΚΑ, Μπατμικτον και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Τα ελικόπτερα της αστυνομίας, θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

Ένα ακόμη ζητούμενο που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, είναι ενδεχόμενες ενέρεγειες ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και κατά την αποχώρηση των χιλιάδων πολιτών από την πλατεία Συντάγματος, ώστε ομάδες νεαρών που βέβαια θα έχουν παρεισφρήσει στο συλλαλητήριο, να μην κατευθυνθούν σε σημεία που βρίσκονται αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Αρκετοί Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την πρωτεύουσα έχοντας μαζί τους και τα εθνικά σύμβολα της χώρας μας.

Οι διαδηλωτές τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή» μέσα στο λεωφορείο, κατευθυνόμενοι για το συλλαλητήριο της Αττικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.