Αλβανία: Σε αυτές τις στοές φύλαγε τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του ο Χότζα (φώτο)

Αλβανία: Σε αυτές τις στοές φύλαγε τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του ο Χότζα (φώτο)

Ο δρόμος βγάζει στο… πουθενά, σε μία άγονη πλαγιά στη Βόρεια Αλβανία. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αναζήτηση, το μάτι διακρίνει μία μεταλλική πύλη. Όταν ανοίγει η χαλύβδινη πόρτα, αποκαλύπτεται ένας μυστικός κόσμος. Μία ολόκληρη αεροπορική βάση στην καρδιά του βουνού, «κληρονομιά» του κομμουνιστικού παρελθόντος της Αλβανίας.

Ο φακός της κάμερας εισχώρησε στο «άδυτο» της μυστικής αεροπορικής βάσης Gjader, καταγράφοντας εικόνες που για πρώτη φορά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Η άλλοτε μυστική αεροπορική βάση, το άλλοτε μυστικό όπλο του Ανατολικού μπλοκ απέναντι στις δυνάμεις της Δύσης, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα «νεκροταφείο» αεροσκαφών τύπου Mig, τα οποία η αλβανική κυβέρνηση της τότε εποχής, είχε προμηθευτεί από την άλλοτε Σοβιετική Ένωση.

Το «νεκροταφείο» αεροσκαφών, η βάση με τα αεροσκάφη που βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά του βουνού, στη Βόρεια Αλβανία, δεν αναδεικνύεται τυχαία. Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει βάλει προς πώληση τα αεροσκάφη Mig που βρίσκονται στη μυστική βάση Gjader, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Η αλβανική κυβέρνηση, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, έβαλε πωλητήριο στα κινεζικά και σοβιετικά αεροπλάνα, κλείνοντας στην ουσία τη μυστική βάση, η οποία, πλέον, δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα.

Ακολουθούν εκπληκτικές φωτογραφίες από τη μυστική βάση στη γειτονική χώρα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.