ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

ΠΓΔΜ: Επαναφορά της θητείας “σκοντάφτει” στον ΥΠΑΜ

ΠΓΔΜ: Επαναφορά της θητείας “σκοντάφτει” στον ΥΠΑΜ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την καθιέρωση εκ νέου της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, αλλά ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι ( Αλβανικής καταγωγής) αντιτάσσεται σθεναρά  σε αυτή την ιδέα, λέγοντας πως «τη θεωρεί περιττή» αναφέρει η ιστοσελίδα Se Times.

Το Σκοπιανό  γενικό επιτελείο πρότεινε μία ήπια, όπως την ονομάζει, εκδοχή, στην οποία οι νέοι ενήλικες άνδρες θα περνούν από τρίμηνη στρατιωτική εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον το 15% των ενεργών μελών του στρατεύματος θα αποτελείται από νεοσύλλεκτους.

Ωστόσο, ο Υπουργός άμυνας Φ.Μπεσίμι υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αναλύσεις που να δικαιολογούν το συμπέρασμα  αυτό του γενικού επιτελείου.

Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, ακόμη και εκείνες με μακρά παράδοση υποχρεωτικής θητείας , εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο  σύστημα στρατολόγησης και εισήγαγαν ένα εθελοντικό σύστημα, δηλαδή διαθέτουν πλέον πλήρως επαγγελματικούς στρατούς“, δήλωσε ο Μπεσίμι.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε στρατιωτικά θέματα και αναλυτές αυτό το συμπέρασμα του Αλβανού υπουργού «μπάζει νερά».

Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν  υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν από τη στρατολόγηση, και στα οποία περιλαμβάνεται όπως η  δυνατότητα παροχής καλύτερης βοήθειας στους συμμάχους της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ενισχυμένος με τους νεοσύλλεκτους, ο στρατός θα εγγυάται ακόμη περισσότερο την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και θα παρέχει, επίσης, μια ευρύτερη βάση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους συμμάχους μας. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για τους επαγγελματίες στρατιώτες“, είπε ο Αντίλ Γκαζάφερ, απόστρατος στρατηγός ο οποίος ήταν υπαρχηγός  του γενικού επιτελείου της ΠΓΔΜ από το 2005 μέχρι το 2008.

Αν το υποχρεωτικό σύστημα όμως ήταν περιττό, τότε μικρότερες χώρες, όπως η Ελβετία δεν θα είχαν στρατό. Η ικανότητα μιας χώρας να αμυνθεί της χαρίζει διεθνή σεβασμό και αναγνώριση . Πριν από μερικά χρόνια, η στρατολόγηση καταργήθηκε πολύ απότομα , σε μια κίνηση που είχε πολιτικές προεκτάσεις . Όμως, οι στρατεύσιμοι θα είναι εξίσου καλά εκπαιδευμένοι με τους επαγγελματίες στρατιώτες και θα μπορούν να υπηρετήσουν σε ειρηνευτικές αποστολές“, πρόσθεσε ο Γκαζάφερ.

Η ΠΓΔΜ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στα βαλκάνια  που καταργήθηκε η υποχρεωτική θητεία  πραγματοποιώντας παράλληλα  τη μετάβαση σε έναν πλήρως επαγγελματικό στρατό το 2008. Η τελευταία ήταν η Σερβία.

Στρατιωτικοί ηγέτες, αναλυτές υποστήριξαν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρακτική ανάγκη για ετοιμότητα σε μια εποχή αυξημένων παγκόσμιων απειλών προς την ασφάλεια, καθώς και φυσικών καταστροφών. Υποστηρίζουν ότι η ΠΓΔΜ έχει ανάγκη από νέους στρατιώτες και οι νεοσύλλεκτοι θα αποτελέσουν μια βάση από όπου θα μπορούν να επιλεγούν οι καλύτεροι για να σπουδάσουν σε στρατιωτική ακαδημία προκειμένου να γίνουν αξιωματικοί.

“Σε μια μικρή χώρα είναι σημαντική η ετοιμότητα και η συμμετοχή όλων στην άμυνα”, είπε ο Στρατηγός Γκοράντσο Κοτέβσκι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.