ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ενοχλεί η στάση της Γερμανίας για το Κόσοβο

Ενοχλεί η στάση της Γερμανίας για το Κόσοβο

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στη Σερβία, Χάιντς Βίλχελμ, ότι στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Η Σερβία την εξέλαβε ως “σκόπιμη πρόκληση” που “δεν μπορεί να βελτιώσει το διάλογο”, ενώ η σερβική αντιπολίτευση ζήτησε απάντηση από την ηγεσία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κόσοβο στη Βουλή της Σερβίας, Μίλοβαν Ντρέτσουν χαρακτήρισε πρόκληση τη δήλωση του πρέσβη της Γερμανίας, ο οποίος τόνισε ότι η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ πρέπει να τεθεί “στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” στις Βρυξέλλες και ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας πρέπει να αναβαθμιστούν σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο κ. Ντρέτσουν, βουλευτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν βλέπει ευρωπαϊκή προοπτική για τη Σερβία, αν συνεχίσουν να τίθενται τέτοιοι όροι στο Βελιγράδι. Η Γερμανία πρέπει να σέβεται τα συμφέροντα της Σερβίας και των πολιτών της, υπογράμμισε ο κ. Ντρέτσουν και εκτίμησε ότι δηλώσεις ανάλογες με αυτές του Γερμανού πρέσβη “απομακρύνουν τη Σερβία από την ΕΕ και αυξάνουν τον αριθμό των πολιτών που αντιτίθενται στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ”.

“Αν στόχος της γερμανικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η σταθεροποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, τότε τέτοιες συμβουλές δεν είναι καλές” είπε ο κ. Ντρέτσουν προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν θα αποδεχθεί ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, ούτε θα αποδεχθεί ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Ανησυχία για τις δηλώσεις του κ. Βίλχελμ εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς τονίζοντας ότι “ο Γερμανός πρέσβης είναι εκπρόσωπος σοβαρού κράτους και είναι επικίνδυνο να θέτει ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζουν η σερβική κοινή γνώμη και η Βουλή”.

Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς ζήτησε από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας να απορρίψουν το αίτημα του διπλωματικού εκπροσώπου του Βερολίνου στο Βελιγράδι να συζητηθεί στο διάλογο Σερβίας – Κοσόβου το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Βίνσεντ Ντεζέρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι τώρα στην ΕΕ δεν υπήρξαν συζητήσεις για την ιδέα της Γερμανίας να ζητηθεί από το Βελιγράδι να καταστήσει δυνατή την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

“Δεν έχει συζητηθεί το θέμα αυτό μέχρι τώρα. Ο σκοπός του διαλόγου στον οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία είναι το Βελιγράδι και η Πρίστινα να καταφέρουν να συνεργάζονται σε περιφερειακές οργανώσεις, ίσως και σε διεθνείς”, είπε ο κ. Ντεζέρτ αρνούμενος να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού πρέσβη.

Ταυτόχρονα από την έδρα της ΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βίλχελμ επιβεβαιώθηκε στο σερβικό πρακτορείο Beta ότι το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο ομόφωνα επιβεβαίωσε ότι “η διευθέτηση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου αποτελεί όρο για να λάβει η Σερβία ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και ότι δεν ζητήθηκε στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας να εξεταστεί το θέμα αποδοχής από τη Σερβία ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ”.

Σύμφωνα με το Beta, πηγές από τις Βρυξέλλες τόνισαν ότι πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν μπορεί να ζητηθεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου με αποδοχή της ένταξής του στο Κόσοβο καθώς και ότι “βιώσιμη και απτή διευθέτηση των σχέσεων” μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την αναγνώριση του Κοσόβου.

Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι το πρόγραμμα για το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2012 και ότι βάσει αυτού διεξάγονται οι συνομιλίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.